Hlavní obsah

Mubárak k soudu létá vrtulníkem, jedna cesta stojí 1,6 miliónu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

V Káhiře v pondělí pokračoval soudní proces s bývalým egyptským prezidentem Husním Mubárakem, který čelí obvinění z podílu na zabíjení protivládních demonstrantů při loňských nepokojích. Stejně jako dosud provázely líčení spory v procedurálních otázkách. Žaloba protestovala proti nákladným převozům 83letého Mubáraka. Žádá jeho přemístění do věznice na jihu Káhiry.

Foto: Reuters

Husní Mubárak u soudu na lůžku

Článek

Mubárak odstoupil po masových protestech loni v únoru. Od té doby je upoután na nemocniční lůžko v rudomořském letovisku Šarm aš-Šajch. Údajně má rakovinu a další potíže včetně psychických. Ke každému líčení létá helikoptérou. Jedna cesta přijde stát na půl miliónu egyptských liber, tedy asi 1,6 miliónu korun. Žalobci prohlašují, že je to neúnosně nákladné, a žádají, aby byl exprezident převezen do věznice na jihu Káhiry.

Mubárak strávil pondělní přelíčení na lůžku, stejně jako ta předchozí. Na očích měl tmavé brýle a byl pod zelenou přikrývkou.

Jednání se nadále týkala procedurálních otázek.

Mubárak už dříve v soudní síni veškerá obvinění proti své osobě popřel. Za to, že údajně nařídil zabíjení demonstrantů, jichž při loňských lidových bouřích zemřelo přes 800, mu hrozí až trest smrti.

Spekulace o zproštění viny

Egyptská média v současnosti spekulují, že existuje snaha zprostit exprezidenta viny. Předehrou pro verdikt má podle nich být ukončení stíhání pěti bývalých policistů, kteří byli viněni ze smrti pěti demonstrantů.

Kromě Husního Mubáraka čelí soudu i jeho dva synové Gamal a Alá a další bezpečnostní představitelé. Mubarokovi synové jsou obviněni z korupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám