Hlavní obsah

Zahraniční pozorovatelé dorazili do Homsu, v ulicích protestuje 20 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do syrského Homsu v úterý dorazila první desítka pozorovatelů, které do země poslala Liga arabských států, aby posoudili situaci v Sýrii. Při této příležitosti vyšlo do ulic protestovat na 20 tisíc nespokojených lidí. Armáda ohlásila stažení části tanků, podle opozice ale pouze ukryla část techniky do vládních objektů.

Foto: Profimedia.cz

Syrský tank v Homsu

Článek

Zatímco zahraniční pozorovatelé vyjednávají v Homsu s tamním guvernérem, v ulicích se k protestům sešlo zhruba 20 tisíc Syřanů. Podle exilové opozice se lidé scházejí ve čtvrti Chálidíja, což je jedna ze čtyř částí města, kde se v minulosti odehrály nejkrvavější střety s armádou.

Ta stáhla podle svědků ze čtvrti Bábá Amru 11 tanků. Opozice však tvrdí, že vojáci mnoho těžké techniky sice odvezli z původních pozic, ale skryli ji ve vládních objektech.

K incidentům došlo také v jiných částech země. V hlavním městě Damašku v úterý zahynul jeden student a další čtyři lidé byli zraněni poté, co se stali terčem stoupenců prezidenta Bašára Asada. V Homsu, který je jedním z center protestů proti Asadovu režimu, přitom v pondělí přišlo o život 30 lidí.

Režim drží pozorovatele v hotelu jako rukojmí
Vůdce syrské opozice Burhán Ghaljún

Od pondělí je v Sýrii prvních 50 pozorovatelů LAS. Šéf mise, Súdánec Muhammad Ahmad Mustafá Dabí, v úterý sdělil agentuře AFP, že syrské úřady s pozorovateli zatím spolupracují.

Vůdce syrské opozice Burhán Ghaljún ale namítl, že vláda pozorovatelům neumožní prohlédnout si ulice Homsu a zejména ne čtvrť Bábá Amru. "Režim pozorovatele drží v hotelu jako rukojmí, neposkytuje jim zabezpečení ani dopravní prostředky," citovala Ghaljúna stanice Al-Arabíja.

Pozorovatelé by rádi navštívili nemocniční zařízení, věznice a policejní stanice v celé zemi. K tomu chtějí podle televize Al-Džazíra využít momentu překvapení a syrské úřady o svých krocích informovat až na poslední chvíli.

Kromě Homsu chtějí pozorovatelé navštívit rovněž Damašek, Hamá a Idlib. Postupně by do Sýrie měly dorazit další skupiny pozorovatelů, celkem by jich tam mělo být až 200.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám