Hlavní obsah

Do Betléma dorazily tisíce křesťanských poutníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betlém
Aktualizováno

Tisíce poutníků, turistů a místních křesťanů začaly v sobotu slavit Štědrý den v místě Ježíšova narození v Betlémě. Návštěvníci biblického města se ráno shromáždili kolem patnáctimetrového vánočního stromu na náměstí Jesliček. Mnozí se však už přišli pomodlit do baziliky Narození Páně.

Článek

Právě v bazilice Narození Páně, v jejíchž místech se podle křesťanské tradice Ježíš Kristus narodil, se bude konat půlnoční mše. Sloužit ji stejně jako loni bude jeruzalémský patriarcha Fuád Tval.

Ten už dorazil v čele tradičního procesí z Jeruzaléma a prohlásil: "Žádáme betlémské děťátko, aby nám dalo mír, který tak naléhavě potřebujeme, mír na Blízkém východě, mír ve svaté zemi, mír v srdcích a v našich rodinách.

"V Betlémě jsem poprvé a je to úchvatný pocit být během Vánoc tady, v místě Ježíšova zrození," řekl agentuře AP 49letý turista z Indie.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Palstinský řezbář s náboženskými figurkami ze dřeva u Betléma

Betlém, ležící asi 20 kilometrů jižně od izraelského hlavního města Jeruzaléma, se o Vánocích těší pozornosti křesťanského světa. Izraelské ministerstvo cestovního ruchu očekává, že ho letos během svátků navštíví na 90 000 lidí, tedy stejně jako vloni.

Betlém na okupovaném západním břehu Jordánu je v současnosti ze tří stran obklopen zátarasy, které postavil Izrael, aby zastavil útoky palestinských radikálů. Dvě třetiny z 50 000 obyvatel tvoří muslimové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám