Hlavní obsah

Izrael propustil druhou skupinu 550 palestinských vězňů za Šalita

– Tel Aviv • Aktualizováno

Izrael v neděli propustil druhou a poslední skupinu 550 palestinských vězňů na základě dohody s radikálním palestinským hnutím Hamas o výměně za zajatého vojáka Gilada Šalita. Informovaly o tom agentury AP a AFP. Celkem Izrael propustil 1027 vězněných Palestinců.

Foto: Reuters

Gilad Šalit hovoří telefonicky se svou rodinou krátce poté, co byl po více než pěti letech propuštěn ze zajetí Hamásu.

Článek

Šalita Hamas propustil v říjnu po více než pěti letech v zajetí radikálů. Palestinští vězni byli dnes večer předáni do jejich domovských oblastí na několika hraničních přechodech s palestinskými územími a s Jordánskem.

Drtivá většina vězňů byla předána na stanovišti poblíž Ramalláhu na hranici se západním břehem Jordánu. Dalších 41 vězňů se vrací do pásmu Gazy ovládaného Hamasem a dva jsou převáženi do Jordánska. Další dvojice se vrátí do východní části Jeruzaléma.

Na jednom z přechodů poblíž Ramalláhu se před předáním odehrály potyčky mezi čekajícími příbuznými propouštěných vězňů a izraelskými vojáky. Několik mladíků se pokusilo strhnout bezpečnostní zátaras a házelo kameny. Armáda reagovala použitím slzného plynu, po jehož vdechnutí bylo podle listu Haarec několik osob zraněno. Podle izraelské armády byl zraněn i jeden voják.

Izrael a Hamas se za zprostředkování Německa a zejména Egypta dohodly na výměně Šalita za celkem 1027 vězněných Palestinců. V první fázi Izrael 18. října propustil 477 Palestinců, za něž se dostal domů Šalit. Druhá skupina měla být podle dohody propuštěna do dvou měsíců, tedy do dneška.

Izraelská vězeňská správa v souladu s izraelskými zákony zveřejnila 48 hodin před propuštěním vězňů jejich jmenný seznam.

Žádný z dnes propuštěných nezabil žádného Izraelce - na rozdíl od první skupiny propuštěných. Není mezi nimi ani žádný člen Hamasu nebo Islámského džihádu. Na seznamu jsou údajně členové umírněnějšího hnutí Fatah, propuštěno má být i několik žen a 56 nezletilých Palestinců ve věku 14 až 17 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám