Hlavní obsah

Roste napětí mezi Muslimským bratrstvem a egyptskou armádou

Novinky,
Káhira

Po první části parlamentních voleb v Egyptě vzrostlo napětí mezi armádou a Muslimským bratrstvem. Obě strany se ve čtvrtek navzájem obvinily ze snah uchopit moc a nastolit diktaturu. Hádají se také o podobu nové ústavy.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Voličky v Káhiře

Článek

První etapu voleb, která proběhla ve třetině provincií, vyhrála Strana svobody a spravedlnosti, za kterou stojí právě Muslimské bratrstvo. Získala 36 z 56 rozhodnutých křesel, když dostala 36,6 procenta hlasů. Má tak i právo obsadit dalších 40 křesel. Pět křesel získala salafistická strana An-Núr (Světlo).

Armáda se výsledků voleb obává a bojí se, že se k moci mohou dostat islamisté. „Nedovolíme nastolení diktatury. Nechceme přitom zůstat u moci, chceme občanskou vládu reprezentující všechny Egypťany,“ řekl mluvčí vojenské Nejvyšší rady ozbrojených sil, která nyní vládne Egyptu. Zdůraznil přitom, že z prvního kola voleb vzešly takové výsledky, že nejsou zastoupeny všechny složky společnosti.

Obavy z vývoje země vyjádřil ještě před oficiálním stanoviskem na zasedání armádních špiček generál Muchtar Mulla. Podle něj by proto měla armáda mít silnější postavení v zemi zajištěné ústavou, aby ochránila menšiny. V zemi žijí koptští křesťané. Střety mezi nimi a radikálními muslimy bývají krvavé.

Mluvčí muslimského bratrstva okamžitě generála napadl a označil ho „směšného a mířícího k volání po nové diktatuře“. „Parlament nereprezentuje jen lidi, kteří by nás chtěli zavléct zpět do středověku,“ uvedl Ahmad Abú Baraka.

Muslimské bratrstvo je umírněnější a ochotné spolupracovat s ostatními liberálními stranami, ovšem nelze zapomínat, že se z jeho členů nebo příznivců často utvářely radikálnější strany, jako tomu bylo v Palestině. Núr je ortodoxní a snaží se uplatnit právo šaría.

Garance armády

Neobliba armády, s jejíž pomocí se držel u moci nepopulární svržený prezident Husní Mubarak, je pochopitelná, ovšem nezle zapomínat, že armáda je v některých muslimských zemích brána jako garant stability a protiváha snaze radikálních muslimů zavádět šaríu, což se ukazuje na příkladu moderního postosmanského Turecka.

Výsledky první části voleb v Egyptě potvrzují nástup islamistů, stejně jako výsledky voleb v Tunisku, kde se již mluví o nastolení nového chalífátu. [celá zpráva]

Po radostném vítání změn v arabském světě se nyní mnozí západní politici a analytici začínají obávat islamistické zimy. Islamisté nebyli na jaře během protestů tak vidět jako mladí lidé, ovšem patřili k ostrakizované většině a nyní z toho těží, protože Muslimské bratrstvo hodně pomáhalo chudým.

Reklama

Výběr článků

Načítám