Hlavní obsah

Nemáme ponětí, co bude s Irákem, přiznávají USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Armáda Spojených států netuší, co nastane, až poslední americký voják koncem roku opustí po více než osmi letech Irák. Při poslední videokonferenci do tiskového sálu Pentagonu to z Bagdádu ve středu ráno oznámil zástupce velitele amerických sil v Iráku, generálplukovník Frank Helmick.

Foto: Profimedia.cz

Generálplukovník Frank Helmick

Článek

„Opravdu nevíme, co se stane,“ odpověděl Helmick na dotaz, jestli je Irák zabezpečen. Dodal, že irácké síly jsou podle něho připraveny. „Je tu ale otazník týkající se vnější bezpečnosti,“ poznamenal generál s tím, že Irák čelí hned několika hrozbám.

Jeden novinář se Helmicka dotázal, zda válka v Iráku stála za to. „To je osobní dotaz,“ řekl a po chvíli dodal: „Z tohoto místa musím říct, že stála“.

Američané opustí podle dohody Irák do konce roku. V současnosti zůstává v zemi zhruba 8000 vojáků a 5000 pracovníků nasmlouvaných firem. Za vrcholícího sektářského násilí v roce 2007 působilo v Iráku 300 000 vojáků.

Američané měli v zemi 505 základen, v současnosti pobývají už jen na pěti. Ve středu předali Iráčanům jednu z klíčových leteckých základen Asad u hranic s Jordánskem a Saúdskou Arábií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám