Hlavní obsah

NATO přiznalo ztrátu špionážního letounu nad Íránem

Novinky,

Severoatlantická aliance v pondělí přiznala, že minulý týden ztratila kontrolou nad jedním z bezpilotních letadel, která používá v Afghánistánu. Stroj se dostal nad íránské území. Podle ní by to mohl být stroj, jehož sestřelení Teherán v neděli halasně oznámil. Írán uvedl, že jde o nejmodernější americký stroj RQ-170 Sentinel.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z mála fotografií špionážního letounu RQ-170 Sentinel na záběru z Kandaháru

Článek

Velení mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu uvedlo: „Bezpilotní letoun, o kterém Íránci mluví, může být americký bezpilotní průzkumný letoun, který byl koncem minulého týdne na misi nad západním Afghánistánem. Jeho operátoři nad ním ztratili kontrolu.“ Typ letounu nebyl zmíněn.

Íránská tisková agentura IRNA v neděli citovala vysokého vojenského představitele: „Pokročilý americký bezpilotní letoun RQ-170 byl sestřelen íránskými ozbrojenými silami. Utrpěl menší poškození a nyní jej zkoumají íránské ozbrojené síly.“ Íránci naznačili, že se jim podařilo rušit řídící signál stroje. [celá zpráva]

Bestie z Kandaháru RQ-170
Lockheed RQ -170 Sentinel je jedním z nejmodernějších bezpilotních letadel ve výzbroji amerického letectva USAF. Má tvar samokřídla, podobá se mírně bombardéru B2 Spirit a má také vlastnosti stealth, takže se dá obtížně odhalit radary. Zatím bylo zveřejněno jen málo záběrů tohoto stroje o rozpětí cca 18 metrů, je ale zachycen na základně v afghánském Kandaháru, kde působí od roku 2007. Proto se mu přezdívá Bestie z Kandaháru.
Právě tento typ byl použit při průzkumu komplexu v pákistánském Abbottabádu, kde se ukrýval bin Ládin. Monitoroval také zásah komanda proti zakladateli al-Káidy. Letos byl údajně použit i k průzkumu íránských jaderných zařízení. Byl také spatřen v Jižní Koreji.

Teherán už v lednu uváděl, že sestřelil dvě americká špionážní bezpilotní letadla včetně RQ-170, ale neposkytl důkazy. Ani tentokrát nezveřejnil žádnou fotografii. Skutečnost, že operátoři měli se strojem ztratit kontakt, ale podle webu Wired naznačují, že mohlo jít o jiný typ stroje, protože RQ-170 většinou používá automatické navigace a jejich let je předem naprogramován.

Na dálku se řídí většinou stroje jako jsou predatory a reapery. Íránská agentura Press TV zveřejnila v souvislosti se zprávou záběr jiného stroje než je Sentinel. I tak ale jde o citelnou ztrátu.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator na afghánské základně Bagrám

Írán sám vyvíjí a vyrábí bezpilotní letouny, které mimo jiné využívá libanonský Hizballáh. Poslední íránský stroj této kategorie má mít dolet tisíc kilometrům a může se dostat až nad Izrael.

Reklama

Výběr článků

Načítám