Hlavní obsah

Asadovi se hroutí tajná policie, její příslušníci dezertují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Dauhá
Aktualizováno

V Sýrii už dezertují i příslušníci prestižního sboru tajné policie, která dlouhé měsíce vede tvrdé zásahy vůči demonstrantům protestujícím proti režimu prezidenta Bašára Asada. Ze sídla zpravodajské služby v městě Idlib poblíž tureckých hranic zběhlo během noci na neděli nejméně 12 tajných policistů, kteří se probíjeli ven s pomocí zbraní.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad při vystoupení na univerzitě v Damašku.

Článek

Agentura Reuters, která o dezerci informovala, se odvolává na protirežimní aktivisty. Podle aktivistů citovaných agenturou AFP bylo v zemi v neděli zabito pět civilistů včetně tří mladistvých. Víkendová bilance násilností v zemi tak stoupla na nejméně 28 mrtvých.

Idlib leží asi 280 kilometrů severozápadně od Damašku a ve stejnojmenné provincii dochází ke střetům mezi vojáky a dezertéry velmi často. Opoziční zdroje odhadují, že řady syrské armády už opustilo několik tisícovek vojáků, především rekrutů patřících k většinovým sunnitům. Tajná policie je ale prestižním sborem, na který se vláda prezidenta Bašára Asada při boji s protirežimními demonstranty spoléhá.

Asad odolává zahraničnímu tlaku

Nepokoje zaměřené proti Asadově vládě trvají v Sýrii už od jara a podle údajů OSN při nich zahynulo přes 4000 lidí. Mezinárodní společenství se snaží Asada přinutit k tomu, aby se vzdal násilí, zatím bez úspěchu. Rada OSN pro lidská práva na pátečním mimořádném zasedání tvrdě odsoudila "hrubé a systematické" porušování lidských práv v Sýrii, Damašek ale považuje rezoluci za nespravedlivou a politicky motivovanou. S ultimáty zatím neuspěla ani Liga arabských států (LAS), která Damašku hrozí zavedením sankcí.

Výbor LAS dal do neděle syrskému režimu čas na podpis dokumentu o ukončení násilností a o vyslání pozorovatelů do země. Nejmenovaný katarský vysoce postavený činitel ale AFP sdělil, že v Dauhá, kde zvláštní výbor LAS v sobotu konkretizoval další protisyrské sankce LAS, žádná syrská delegace očekávána není. Damašek podle něj naopak požádal LAS o "nová vyjasnění a nové úpravy" dokumentu. Katarský činitel však nechal otevřenou možnost podpisu úmluvy v pondělí v Káhiře.

LAS v listopadu kromě uvalení balíku protisyrských sankcí rozhodla vyslat do země 500 zástupců arabských organizací na ochranu lidských práv, médií a armádních pozorovatelů, aby zajistila bezpečnost civilního obyvatelstva. Damašek ale žádá úpravy tohoto plánu, které Liga arabských států dosud odmítala provést.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám