Hlavní obsah

Ve východním Afghánistánu zemřeli tři vojáci NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři vojáky NATO v sobotu usmrtila exploze bomby nastražené na silnici ve východním Afghánistánu. Uvedla to v prohlášení Severoatlantická aliance, aniž upřesnila místo útoku a zemi původu obětí.

Foto: Bob Strong, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Proti militantním skupinám v čele s kdysi vládnoucím fundamentalistickým hnutím Taliban bojují alianční jednotky od roku 2001. Mezinárodní koalice NATO a afghánských ozbrojených sil v nedávné době zaměřila pozornost na východní část země u hranice s Pákistánem.

Po incidentu z minulé soboty, kdy při přeshraničním úderu NATO na pákistánské území u hranice s Afghánistánem zahynulo 24 pákistánských vojáků, Pákistán mimo jiné zablokoval afghánsko-pákistánské hraniční přechody pro zásobování sil NATO působících v Afghánistánu a zrušil účast na mezinárodní bezpečnostní konferenci o Afghánistánu.

V Afghánistánu v současnosti působí 140 000 zahraničních vojáků. V zemi bylo podle AP letos zabito již 519 příslušníků NATO včetně nejméně 389 Američanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám