Hlavní obsah

Íránka odpustila muži, který ji kyselinou oslepil. Soud jí zamítl i odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránka Amené Bahrámíová, kterou zhrzený nápadník zohavil kyselinou a připravil o zrak, nemá podle soudu nárok na odškodnění. Bahrámíová letos v červenci útočníkovi odpustila, čímž ho pomyslnou minutu před dvanáctou zachránila před stejným osudem v zásadě tradice „oko za oko“.

Foto: Profimedia.cz

Amené Bahrámíová na fotografii z roku 2008, na níž ukazuje svou podobenku z doby před útokem.

Článek

Soud nyní tvrdí, že tím zrušila celý původní verdikt včetně povinnosti pro Madžída Mohavedího zaplatit jí odškodné. Bahrámíová podala na soudce žalobu.

Čtyřiatřicetiletá žena utrpěla vážná zranění obličeje, očí a rukou, když ji v listopadu 2008 polil žíravinou její bývalý spolužák. Bahrámíová odmítla jeho nabídku k sňatku. Soud pak rozhodl, že bude Mohavedí také oslepen. Žíravinu mu pod víčka měla nalít sama oběť, ale Bahrámíová to odmítla. Těsně před tím, než tak za ni měl učinit lékař, udělila žena útočníkovi milost. Ten ale podle jejích slov nic nepochopil – vrhl se jí k nohám a znovu jí nabídl sňatek.

Mohavedímu byl po omilostnění trest zmírněn na 10 let vězení a pět let života v odlehlém místě. Původně stanovené odškodné ale už platit nemusí. S tím Bahrámíová nesouhlasí.

„Když jsem souhlasila s milostí pro pana Mahavedího, nemyslela jsem si, že se vzdávám svého práva na odškodnění. Soudci svého času můj nárok na kompenzace uznali, ale potom zástupce prokurátora řekl, že udělal chybu a můj nárok nemá právní základ,“ uvedla žena s tím, že byla prokuraturou donucena podepsat prohlášení o rozsahu svých zranění. Zmínka, že přišla o zrak, ve výčtu chyběla.

Ženy mohou dostat jen polovinu toho, co muži

Bahrámíová dnes žije ve Španělsku s invalidní penzí od tamní vlády. V zemi také podstoupila 17 operací, ale lékařům se už nepodařilo vrátit jí zrak. Tvrdí, že za lékařskou péči už zaplatila v přepočtu 4,5 miliónu korun, z čehož část hradil Írán. Potřebuje ale peníze na další léčbu.

Pár dní poté, co omilostnila zhrzeného nápadníka, navštívil Bahrámíovou v domě jejích rodičů íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Údajně jí nabídl pokrytí třetiny výloh na léčbu. Jeho pobočník měl ale později nabídku odvolat s tím, že „se to musí ještě prozkoumat“.

Bahrámíová současně usiluje ještě o slyšení v íránském parlamentu na téma práva ženy na odškodné. Zákon umožňuje mužům v Íránu nárokovat dvojnásobně vyšší kompenzace než ženám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám