Hlavní obsah

Írán zadržel agenty CIA

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán zadržel 12 špionů americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), kteří se podle něj podíleli na operaci proti íránské armádě a jadernému programu země. Oznámila to BBC s odvoláním na íránskou státní agenturu IRNA. Není ale jasné, zda nejde o stejnou skupinu, jejíž část byla zadržena v Libanonu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Agentura cituje vlivného poslance Parvíze Sarúrího, podle něhož agenti spolupracovali s izraelskou tajnou službou Mossad i dalšími regionálními tajnými službami. Sarúrí sice nesdělil státní příslušnost zadržených osob, ani neuvedl, kdy byly zatčeny, obvinil ale Spojené státy a Izrael z pokusu o poškození Íránu. Zároveň ocenil íránské ministerstvo vnitra za to, že tomu zabránilo.

"Příslušníci amerických a sionistických špionážních služeb se pokusili využít místních zpravodajských služeb v Íránu i mimo něj, aby způsobili velmi velké škody,“ řekl Sarúrí. „Naštěstí jejich kroky selhaly díky rychlým opatřením představitelů ministerstva pro zpravodajské služby,“ dodal.

Íránské tvrzení přišlo nedlouho po zprávách v amerických médiích, podle nichž libanonské šíitské hnutí Hizballáh rozkrylo síť agentů a spolupracovníků CIA, kteří organizaci infiltrovali. Tuto informaci potvrdil také jeden z libanonských poslanců. Část z nich měla působit v Íránu.

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh se už v červnu v televizi chlubil, že byli zadrženi nejméně dva špióni CIA, kteří pronikli mezi členy jeho hnutí. V květnu Írán oznámil, že zadržel třicet lidí v souvislosti s rozbitím vyzvědačské sítě provozované CIA.

V každém případě je jasné, že CIA skutečně ztratila nějaké špióny v Íránu, i když jejich počet může být nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám