Hlavní obsah

V Egyptě požadují odchod vojenské vlády, omluva jim nestačí

Novinky,
Káhira
Aktualizováno

Protesty na káhirském náměstí Tahrír pokračovaly i v noci na čtvrtek, přestože vládnoucí vojenská Nejvyšší rada přijala demisi prozatímní vlády, posunula termín prezidentských voleb na červenec 2012 a omluvila se. Demonstranti požadují resignaci vojenské junty, která nastoupila do čela země po pádu prezidenta Mubaraka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti protestují v Káhiře proti vládě juntyVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti odmítli nabídku vojenských vůdců, že uspíší předání moci do civilních rukou. Proces by měl skončit po půlce příštího roku, a ne až v roce 2013. Nyní požadují odchod polního maršála Tantavího. [celá zpráva]

Nepomohla ani omluva armády za mrtvé při střetech z posledních dní ani pověření bývalého premiéra Kamála Ganzúrího k vytvoření nové vlády.

Při protestech od soboty zemřelo nejméně 38 lidí.

Foto: Mohamed Abd El-Ghany, Reuters

Demonstranti v Káhiře utíkají před policií

Proti demonstrantům byly i v noci na čtvrtek nasazeny početné policejní síly, které podle ministerstva vnitra použily k rozhánění davu, který mimo jiné zapaloval auta, slzný plyn. Demonstranti však uvádějí, že policisté pálili ostrými.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Demonstrující Egypťané se chrání před účinky slzného plynu.

V rozdělené společnosti sílí podpora protestujících

Právě tvrdé zásahy proti protestujícím podněcují protesty. Jak pravil šedesátiletý Abdul Íz: „Přišel jsem, když jsem viděl, že naši synové jsou zabíjeni.“

O brutalitě zásahů vypovídají i lékaři z polní nemocnice na náměstí. Než mohou ošetřovat zraněné demonstranty, musejí nejprve ošetřit sami sebe. I oni čelí účinkům slzného plynu a stříkají si na obličej solný roztok. Nejméně jednou denně přistane plynová bomba přímo uprostřed kliniky zřízené na nádvoří mešity v úzké uličce. Už tři dobrovolní lékaři byli zabiti při násilnostech, řekl agentuře Reuters jeden z lékařů Tárik Salam.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Demonstranti v Egyptě se zahalenými tvářemi, aby je nezasáhl slzný plyn.

Podle BBC je přitom egyptská společnost stále rozdělena v názoru na současné nepokoje. Někteří s demonstranty souhlasí, že musí být co nejdříve smetena vojenská vláda, panují totiž obavy, že se snaží udržet si moc a představuje pokračování vlády Mubaraka: „Armáda byla s Mubarakem od počátku.“

Foto: Mohamed Abd El-Ghany, Reuters

Noční protesty v Egyptě.

Další si ale myslí, že je lepší, když se pozornost soustřeďuje na volby, které začínají příští týden.

Egyptský ministr vnitra ale už navrhl, aby se parlamentní volby, které mají začít 28. listopadu, uskutečnily později. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovala katarská televize Al-Džazíra, aniž by uvedla bližší podrobnosti. Tantaví přitom sliboval, že se volby uskuteční v plánovaném termínu.

Protesty pokračují i v Alexandrii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám