Hlavní obsah

V Bahrajnu mučili demonstranty, vyplynulo z vyšetřování

Manáma

Nezávislá komise, která vyšetřovala potlačení jarních demonstrací v Bahrajnu, vydala ve středu zprávu, v níž konstatuje, že bylo použito přehnané síly a že mnozí ze zadržených byli mučeni a týráni. Zpráva také vyzývá k odškodnění týraných a k přehodnocení trestů vynesených za účast na demonstracích. Závěr zprávy je o to překvapivější, že komise pracovala na základě zadání státu, který demonstrace potlačoval.

Foto: Reuters

Záběr jarních protivládních demonstrací v Bahrajnu

Článek

Závěrečná pětisetstránková zpráva byla ve středu předána do rukou krále Hamada bin Ísy Chalífy.

Vedoucí vyšetřovacího týmu, profesor Šarif Basjúni při této příležitosti v televizi uvedl, že bezpečnostní složky při potlačování protestů používaly nepřiměřené síly. Během zásahů proti demonstrantům v únoru a v březnu zahynulo na čtyřicet lidí. Dalších 1600 bylo zatčeno.

Bičování a elektrošoky

Dodal, že mnoho zadržených bylo vystaveno „fyzickému a psychickému mučení“ a jejich základní lidská práva byla porušována. Dodal, že mnozí měli zavázané oči, byli bičováni, kopáni, dávali jim elektrošoky a vyhrožovali jim znásilněním, aby z nich vynutili přiznání.

Šarif, který pracoval pro OSN jako právník v oblasti lidských práv, dodal, že vyšetřování, při kterém bylo vyslechnuto na 5000 lidí, bylo „výjimečnou a historickou událostí“. Bylo to poprvé, kdy země na Blízkém východě sama bez mezinárodního tlaku vyšetřovala nepokoje ve své zemi a jejich potlačení. Komise byla složena z pěti renomovaných právníků a kromě něj už v ní nebyli žádní Bahrajnci.

Král slíbil změny zákonů a propuštění zatčených

Král Hamad uvedl, že „úřady se musí z této lekce poučit“.

Vládce Bahrajnu také slíbil potrestání pachatelů násilností a propuštění odsouzených. Vyzval, aby se udělalo, co je možné, aby se tyto "bolestné události neopakovaly". Sám slíbil reformu zákonů, aby odpovídaly mezinárodním standardům a chránili svobodu projevu i další základní lidská práva.

„Nechceme už nikdy vidět pokus soudit civilisty jinde než před řádnými soudy. A nechceme také znovu zažít zkušenost s vraždami policistů a perzekucí jejich rodin kvůli práci, kterou dělají.“

Vlastní zprávu o jarních nepokojích vydaly podle AFP také tři organizace na obranu lidských práv blízké opozici. Podle ní zabily vládní ozbrojené složky od února 45 osob a 1500 lidí bylo bezdůvodně zatčeno, z nich 500 je údajně stále ještě ve vězení. Z práce bylo podle této zprávy propuštěno 2710 osob a 477 studentům úřady zabránily v dalším studiu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám