Hlavní obsah

Írán zametá stopy u jaderného zařízení, tvrdí tajné služby

Novinky, rei

V souvislosti s nedávnou zprávou Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o íránském jaderném programu je Teherán v centru pozornosti západu. U íránského zařízení spojovaného se zbrojním programem podle západních tajných služeb probíhá zvýšená aktivita. Deník Washington Post pak zveřejnil nové podezření vůči Íránu, a sice že dodal Libyi speciální střely pro chemické zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Satelitní pozorování podle agentury AP odhalila zvýšenou aktivitu v zařízení Parčin poté, co MAAE poprvé jasně uvedla, že některé části íránského programu mají jasně vojenský charakter. [celá zpráva]

Představitel nejmenované západní rozvědky agentuře sdělil, že to vypadá, jako kdyby Teherán chtěl zakrýt důkazy o vývoji atomové bomby. Vyšší aktivitu potvrdili ještě představitelé z dvou jiných rozvědek. Ti ale řekli, že nemají důvod se domnívat, že to souvisí se zametáním stop.

Izraelský ministr obrany v souvislosti s íránským programem v neděli v rozhovoru pro CNN pohrozil, že je na čase situaci řešit. Dál už ve svých slovech nešel. Doplnil ale ještě, že není vhodné, aby budoucí scénáře probíral na veřejnosti. Hovoří se o možném útoku Izraele proti íránským jaderným zařízením. Pokud by ho Jeruzalém podnikl, dá se očekávat podpora USA i Velké Británie. [celá zpráva]

Obě zmíněné země připravily proti Íránu nové sankce. Připojit se má i Kanada.

Írán podezření západu ohledně jeho programu odmítá a tvrdí, že program má výlučně civilní charakter.

Střely pro Kaddáfího

Deník The Washington Post navíc v pondělí napsal, že americké úřady vyšetřují, zda Írán nedodával svrženému libyjskému vůdci Muammarovi Kaddáfímu speciální střely pro hořčičný plyn. Stovky střel se našly po pádu Kaddáfího na dvou místech v Libyi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám