Hlavní obsah

Uprchlíkům z Afriky odnímají na Sinaji orgány bez narkózy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky afrických uprchlíků mířících do Izraele se staly oběťmi obchodu s lidskými orgány. Beduíni, kteří jim pomáhají přejít poušť, jsou ve spojení se zkorumpovanými egyptskými lékaři, kteří jim odnímají ledviny, játra a další orgány v mobilních operačních sálech. Mnohdy nepoužívají umrtvení a utečenci ze Súdánu, Etiopie nebo Eritreje umírají. O případu informovala CNN v další ze sérii reportáží ze Sinaje.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Přechod přes Sinaj je obtížný.

Článek

CNN svou zprávu podepřela fotografiemi získanými od egyptské organizace na ochranu lidských práv New Generation Foundation for Human Rights a italské skupiny EveryOne Group. Na záběrech jsou těla ze Sinaje s jizvami po rozsáhlých operacích v oblasti ledvin a jater.

„Jsou tu dva druhy jizev. Jedna je z posmrtné pitvy a druhá z operace,“ uvedl egyptský patolog Fakhry Salíh, který snímky viděl. Podle něj byly operace provedeny ani ne 48 hodin před smrtí. Všechny jizvy s patrnými nezahojenými stehy jsou v oblasti jater a ledvin.

Mobilní operační sály

Podle něj mohli lidem odebírat orgány bez umrtvení a pak nechat dárce zemřít. „Mafie se nestará, jestli žijete, nebo ne,“ dodal Salíh.

Šéf egyptské organizace na ochranu lidských práv Hamdí Azzazí řekl CNN, že zločinečtí egyptští lékaři přijeli s mobilními operačními stany a sterilními chladicími boxy. Vybrali si své oběti, omráčili je a odebrali jim orgány. Poté byli prý těžce poranění uprchlíci ponecháni svému osudu a mnozí zemřeli.

Azzazí mluvil o stovkách obětí: „Mobilní kliniky používají vyspělé technologie. Přijíždějí ze soukromých nemocnic v Káhiře do pouštní oblasti střední Sinaje a provádějí nejprve testy na Afričanech, aby vybrali vhodně. Ty pak operují.“

Lukrativní obchod s orgány

Světová zdravotnická organizace WHO nedávno ve své zprávě označila Egypt za regionální uzel obchodu s lidskými orgány. Obchod s orgány je druhý nejvýnosnější po obchodu se zbraněmi. Uvedl to v telefonu jeden beduínský náčelník: „Lékaři obchodují přímo s rodinou Sauakra a cena orgánů začíná na 20 000 dolarech. (zhruba 376 000 korun). Je to jako náhradní díly na auta.“ Podobné údaje uvedl i jiný beduín.

Policejní důstojník odpovědný za bezpečnost na severu Sinajského poloostrova televizi CNN řekl, že jeho jednotky vědí o ilegálním obchodu s orgány v obvodě své působnosti. Kdo za ním stojí, jim prý ale není známo.

Výpovědi po příchodu do Izraele

Po příchodu do Izraele někteří afričtí uprchlíci vyprávěli, že v pouštních táborech na Sinaji působí obchodníci s lidskými orgány, kteří jim hrozili, že jim odejmou orgány.

"Víme, že pašeráci systematicky zajímají uprchlíky jako rukojmí a požadují za ně horentní výkupné," řekla v neděli mluvčí izraelské humanitární organizace Lékaři za lidská práva (PHR) Jael Maromová agentuře DPA. Mluvila o "táborech mučení" na Sinajském poloostrově. "Systém funguje tak, že uprchlíci zažívají těžké násilí a pak volají svým příbuzným, aby je vykoupili."

Reklama

Výběr článků

Načítám