Hlavní obsah

Navzdory ultimátu LAS násilnosti v Sýrii pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně devět nových obětí potlačování protivládních protestů v sobotu ohlásili syrští aktivisté. Násilí v zemi neustává ani pár hodin před večerním vypršením ultimáta, které dala syrskému vedení k ukončení represí vůči civilistům Liga arabských států (LAS). Na mimořádném zasedání ministři zahraničí ligy ve středu pozastavili členství Sýrie v LAS a dali režimu prezidenta Bašára Asada tři dny na zastavení krveprolévání, jinak mu pohrozili ekonomickými sankcemi.

Foto: Reuters

Situace v Sýrii je v posledních dnech terčem soustředěné pozornosti i mnoha západních státníků.

Článek

Noví mrtví jsou v sobotu ze Sýrie hlášeni jak ze severozápadní provincie Idlib, tak i z měst Homs a Kusajr v centrální části země. Už v pátek syrští vojáci zastřelili nejméně 22 účastníků protivládních demonstrací, které rozháněli ostrou střelbou.

LAS se pokouší zastavit krveprolévání a přinutit Damašek jednat s opozicí. Damašek údajně souhlasí s jejím návrhem vyslat k posouzení situace asi 500 pozorovatelů LAS. Žádá ale změnu podmínek pro jejich práci a legální status. Šéf LAS Nabíl Arabí podle televize Al-Džazíra v prohlášení uvedl, že experti tyto návrhy změn zkoumají, blíže se k nim ale nevyjádřil.

Sýrie terčem mnoha států

Situace v Sýrii je v posledních dnech terčem soustředěné pozornosti i mnoha západních státníků. Ve čtvrtek ji ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přirovnal ke skutečné občanské válce, její rozpoutávání nevyloučila v pátek v rozhovoru na televizní stanici NBC jeho americká kolegyně Hillary Clintonová.

V pátek se k situaci v Sýrii v Moskvě vyslovili premiéři Ruska a Francie Vladimir Putin a François Fillon. Putin žádal uvážlivost a opatrnost, zatímco Fillon znásobení mezinárodního tlaku na Damašek. Také ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová vyzvala svět k pokračování v tlaku na syrskou vládu, aby zastavila násilí.

Politické protesty v Sýrii začaly v březnu a od té doby si vyžádaly podle údajů OSN na 3500 obětí. V posledních týdnech přicházejí ze Sýrie zprávy o množících se armádních dezercích a také o rostoucích ztrátách mezi vojáky.

Organizace islámské spolupráce (OIC) v sobotu oznámila, že na 26. listopadu svolala mimořádnou schůzku svého výkonného výboru. Jednání ministrů zahraničí jeho sedmi členských států v sídle OIC v saúdskoarabské Džiddě bude věnováno situaci v Sýrii, jejíž vedení chce OIC vyzvat k ukončení represí vůči obyvatelstvu a k zahájení slibovaných reforem.

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii naplno vypukla občanská válka

Občanská válka, která v Sýrii probíhá už několik týdnů, dostala v noci na středu nový rozměr. Vojáci, kteří zběhli z armády, zaútočili na základnu Harasta...

Výběr článků

Načítám