Hlavní obsah

Sýrie propustila přes tisíc vězňů, kteří "nemají krev na rukou"

Damašek/Ankara

Syrské úřady propustily v úterý 1180 lidí zadržovaných kvůli protestům proti režimu prezidenta Bašára Asada. Na svobodu se dostali zadržení, kteří "nemají krev na rukou", oznámila podle agentury AFP syrská státní televize.

Článek

Zpráva o propuštění tisícovky vězněných oponentů režimu přichází za situace, kdy se Damašek dostává do stále větší mezinárodní izolace kvůli krvavému potlačování protivládních protestů, při nichž podle OSN bylo za osm měsíců zabito už přes 3500 lidí.

Neustávající brutální represe vůči obyvatelstvu vedly k pozastavení členství Sýrie v Lize arabských států (LAS). [celá zpráva]

Tvrdé zásahy ale pokračují. Podle syrských nevládních organizací v pondělí zahynulo při protestech v Sýrii dalších více než 70 lidí. Bezpečnostní síly podle nich zabily 27 civilistů; při ozbrojených střetech zemřelo také 34 vojáků a 12 dezertérů. Většina obětí byla zabita na jihu Sýrie v Dará.

Kvůli násilným zásahům armády vůči protivládním demonstrantům v pondělí schválila další sankce vůči představitelům syrského režimu Evropská unie.

Turecko se postavilo proti Damašku

Turecko už ztratilo poslední důvěru v syrský režim, který se svým přístupem k "požadavkům lidu" zcela zdiskreditoval a stojí "na kraji propasti", řekl v úterý turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Vyzval zároveň Damašek, aby se neprodleně omluvil za nedávné napadení turecké diplomatické mise v Sýrii přívrženci prezidenta Bašára Asada.

"Nikdo už neočekává, že by režim vyhověl všem požadavkům lidu. Přáli bychom si ale, aby se syrská státní administrativa odvrátila od kraje propasti, k níž došla," řekl podle agentury Reuters premiér Erdogan.

Na území Turecka se prý také cvičí armáda odpůrců Asada, která má mít asi 15 000 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám