Hlavní obsah

Liga arabských států přitvrdila vůči Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Liga arabských států (LAS) v sobotu rozhodla, že ze svých jednání do odvolání vyloučí Sýrii, vůči níž také zavede sankce. Důvodem je porušení slibu ze strany syrského prezidenta Bašára Asada, že přestane s armádními raziemi vůči nespokojeným civilistům.

Článek

Asadovi přívrženci v reakci na rozhodnutí později v Damašku napadli velvyslanectví Saúdské Arábie. Vytloukli okna a zpustošili interiér, informovala saúdskoarabská agentura SPA.

Napadeny byly i úřady Turecka a Francie v Sýrii.

Na sankcích LAS se dohodli ministři financí ligy v Egyptě v reakci na ignorování jejího návrhu, aby Asad začal s opozicí jednat. Syrský prezident s tím formálně souhlasil, stejně jako s propuštěním politických vězňů a ukončením ostřelování syrských měst, zejména Homsu, slib nicméně Asad nedodržel.

Ukončení vojenských operací slibuje prezident od léta.

Organizace spojených národů tento týden uvedla, že protirežimní protesty v Sýrii si od jara vyžádaly už přes 3500 lidských životů. Americká organizace Human Rights Watch navíc oznámila, že má důkazy o mučení a popravách ze strany armády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám