Hlavní obsah

Kamery zachytily zhroucení hotelu a paniku lidí při zemětřesení v Turecku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Van

Počet obětí zemětřesení, které ve středu v noci postihlo město Van, vzrostl na sedmnáct. V pátek bylo z trosek vytaženo další mrtvé tělo. Většina lidí zahynula v sutinách dvou hotelů, které byly po říjnovém zemětřesení prohlášeny za bezpečné, ale při středečním otřesu o síle 5,7 stupně podle Richterovy škály se zřítily. Zemětřesení vyvolalo chaos, což dokumentují záběry z bezpečnostních kamer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jediný velký otřes, světla hasnou a hotel se hroutí k zemiVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení udeřilo znenadání. Na noční ulici u hotelu Bayram prochází jen pár lidí a projíždí auto. Země se silně zachvěje, všechna světla pohasnou a z domů vybíhá několik lidí najednou. Budova hotelu se v okamžiku hroutí a utíkající lidé mizí v oblacích prachu. Následovaly náročné záchranné práce. [celá zpráva]

V pátek bylo z hotelu Bayram vytaženo tělo muže ve středním věku, který se stal třináctou obětí. Šlo o zaměstnance, který byl v kanceláři zajišťující meziměstské autobusové spojení. Počet mrtvých následně vzrostl o další čtyři a stále není jisté, zda je 17 konečné číslo.

Pátrání po přeživších proto bude pokračovat celý pátek. Celkový počet pohřešovaných není znám. Navíc je ohrožují chladné noci.

„Neslyšíme žádné hlasy,“ uvedl Aksit Dayi, která vede záchranné operace a dodal: „Pořád ale odstraňujeme vrstvy betonu na cestě k případným přeživším. Nyní pracujeme v oblasti (bývalého) třetího patra.“

Smrt hrdinného samuraje 

Jednou z obětí je japonský záchranář Acuši Mijazaki, který dorazil do Turecka pomáhat po říjnovém zemětřesení, jež si ve stejné oblasti vyžádalo na 600 obětí. Pomáhal s distribucí pomoci.

Z trosek ho sice vyprostili živého, ale krátce po převozu do nemocnice zemřel. Jeho kolegyně Mijuki Konnaiová, která byla také vyproštěna z trosek je ve stabilizovaném stavu. Turecký sloupkař listu Hürriyet Ertugrul Ozkok o mrtvém Japonci napsal: "Jeho jméno je Acuši, jeho příjmení je Člověk. Velký samuraj."

Celkem bylo vyproštěno z trosek na třicet osob.

Podle jednoho ze záchranářů loni rekonstruovaný hotel spadl, protože armatura v železobetonu byla příliš slabá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám