Hlavní obsah

Palestinci nemají v Radě bezpečnosti dostatečnou podporu pro uznání státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Palestinci nemají v Radě bezpečnosti dostatečnou podporu pro uznání svého státu, nedaří se jim získat devět hlasů. Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí z toho viní USA, které se podle něj snaží přimět co nejvíce členských zemí rady, aby hlasovaly proti uznání.

Foto: Profimedia.cz

Budova Valného shromáždění OSN

Článek

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás podal žádost o uznání Palestinského státu 23. září. V pátek má výbor pro přijímání nových členů předat Radě bezpečnosti OSN svou shrnující zprávu o palestinské žádosti.

Málikí agentuře AP řekl, že Palestinci nepožádají radu, aby hned hlasovala.

"Mysleli jsme, že budeme mít devět hlasů, ale teď, kdy USA pracují proti nám, je jasné, že devět hlasů nezískáme. Nebudeme žádat, aby se 11. listopadu hlasovalo. Chceme si vyslechnout názory (jednotlivých států). Čeká nás těžká bitva, protože USA napnuly všechny své síly, aby naši žádost zmařily," řekl Málikí.

Britský ministr zahraničí William Hague poslancům řekl, že Británie se hlasování v RB OSN zdrží. Dodal, že podle Londýna Palestinci do "značné míry podmínky členství splňují", ale je přesvědčen, že nejlepší cestou, jak získat uznání, jsou mírové rozhovory s Izraelem.

Pro žádost chce hlasovat šest států - Čína, Rusko, Brazílie, Indie, Jihoafrická republika a Libanon. K nim se zřejmě připojí Nigérie a Gabon.

Nejistý postoj Bosny, Portugalska a Německa

Zdržet se chtějí Francie, Británie a Kolumbie. Bosna a Hercegovina ohlásila, že své stanovisko zatím není schopna oznámit, protože její tříčlenné vedení se dosud nedohodlo. Čeká se, že se zdrží.

Žádost nepodporují Německo ani Portugalsko, ale jak se zachovají při hlasování, ještě jasné není.

USA hodlají žádost vetovat. Podmínkou pro přijetí je nutných nejen devět hlasů, ale také to, že nikdo z pětice nejvýznamnějších členů nepoužije veto.

Reklama

Výběr článků

Načítám