Hlavní obsah

Izrael zablokoval další lodě s pomocí Gaze, použil proti nim vodní děla

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelské námořnictvo v pátek zastavilo dvě lodě, které vypluly ve středu z Turecka s medicínskou pomocí pro pásmo Gazy. Pokusily se neúspěšně prorazit izraelskou blokádu. Izraelští vojáci na paluby lodí vstoupili a nechali je odtáhnout do izraelského přístavu Ašdod, napsala BBC.

Foto: Reuters

Dvě lodě s pomocí pro Gazu v doprovodu izraelského člunu

Článek

Do pásma vypluly dvě lodě, irská Saoirse a kanadská Tahrir. Na jejich palubě bylo 27 aktivistů z USA a osm z dalších zemí.

Izraelští námořníci kontaktovali lodě asi sto kilometrů od pobřeží Gazy. Vyzvali je, aby se vrátily a neporušily tak blokádu, popřípadě, aby pluly do Ašdodu nebo do některého z egyptských přístavů.

„Aktivisté odmítli spolupracovat,“ řeklo izraelské námořnictvo AFP. Izraelské čluny se proto přiblížily k lodím a námořníci vstoupili na jejich paluby.

„Izraelští námořníci postupovali, jak bylo plánováno, uplatnili všechna opatření, aby zajistili bezpečí aktivistů na lodích stejně jako jejich vlastní,“ uvedlo námořnictvo v prohlášení. Podle záběrů ale nebyl zásah úplně klidný, použita byla vodní děla.

Podle mluvčího izraelské policie Mickyho Rosenfelda budou aktivisté vyslechnuti a pak vráceni do vlasti.

Loni si podobný izraelský zásah proti konvoji s pomocí po Gazu vyžádal životy devíti tureckých aktivistů. Turecko kvůli tomu letos přerušilo styky a spolupráci s Izraelem a hrozilo, že další lodě s pomocí budou doprovázet válečné lodě. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Loď s pomocí pro Gazu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám