Hlavní obsah

V syrském Homsu střílely tanky navzdory dohodě o stažení vojsk

– Damašek

Tanky a obrněné transportéry vybavené kulomety ve čtvrtek zahájily palbu v syrském městě Homsu, kde pokračují protesty opozice, uvedla BBC. Sýrie přitom ve středu přijala plán Ligy arabských zemí na ukončení nepokojů, který předpokládá mimo jiné stažení vojsk z měst.

Foto: Reuters

Demonstranti v centru syrského Homsu

Článek

Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že pod těžkou palbu se dostala čtvrť v Homsu Báb Amr, která byla centrem nepokojů už dříve. Podle nepotvrzených zpráv bylo zabito nejméně dvacet lidí. V Homsu se v noci konalo několik manifestací na oslavu přijetí návrhu arabských států na řešení krize v Sýrii.

Násilí pokračuje, byť Liga arabských států oznámila, že Damašek přijal její podmínky pro ukončení násilí. Mezi nimi je i stažení vojsk z měst a okamžité ukončení vzájemného zabíjení. Sýrie má také přestat s útoky na demonstranty, propustit politické vězně a zahájit do dvou týdnů dialog s opozicí. Do země má být umožněn vstup zahraničním novinářům. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

S tím vším syrští představitelé souhlasili. Podle opozice to ale bylo licoměrné. Vláda se tak snažila jen získat čas, aby mohla dál drtit opozici. „Režim přijal arabskou iniciativu ve strachu z izolace a kvůli nedostatku jiných možností,“ napsal na Facebook představitel syrské opozice Burhan Ghalium.

„Její přijetí ale neznamená, že bude respektovat všechny články,“ dodal k tomu, jak nahlíží na další postup syrské vlády.

Nepokoje si od 15. března vyžádaly přes tři tisíce obětí, uvádí OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám