Hlavní obsah

Sýrie spolupracovala s otcem pákistánské jaderné bomby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Objev nového tajného jaderného zařízení v Sýrii prohloubil podezření Spojených národů, že Sýrie spolupracovala s otcem pákistánské jaderné bomby Abdulem Kadírem Chánem na tajném programu jaderných zbraní. Uvedl to ve středu list Independent.

Článek

Minulý týden odhalená tajná továrna na obohacování uranu u města Hasaka při hranicích s Irákem měla skoro stejný koncept, jaký byl na plánech předaných Chánem Libyi. Představitelé Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) proto okamžitě navštívili Damašek, aby vyšetřili více.

MAAE má rovněž k dispozici korespondenci mezi Chánem a představitelem syrské vlády Mahídínem Issou, z níž plyne, že po pákistánském jaderném testu z roku 1998 obě země začaly spolupracovat, i když jen neformálně.

Zatím není jisté, zda nově objevená továrna byla někdy použita pro výrobu jaderného materiálu. Nyní se používá pro tkaní bavlny.

Podezření ohledně syrských ambicí

Struktura komplexu ale naznačuje, že Sýrie mohla mít dvě tajné továrny. První podzemní stavěnou zřejmě s pomocí severokorejských expertů zničil v roce 2007 nálet izraelských bojových letadel. [celá zpráva]

Syrský program jaderných zbraní proto mohl být pokročilejší, i když Sýrie nikdy nepřipustila, že by měla vojenský nukleární program.

Causa Chán

Chán prodal jadernou technologii Severní Koreji, Íránu i Libyi. V roce 2004 to přiznal. Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf jej však omilostnil. [celá zpráva]

V roce 2007 se objevilo podezření, že technologii nabízel i Sýrii, tehdy se ale uvádělo, že Damašek nereagoval. Issa a tajemník ministerstva školství Pákistánu gratulovaly k úspěšnému prvnímu jadernému testu. Syrští představitelé pak dostali nabídku navštívit Chánovu laboratoř.

Reklama

Výběr článků

Načítám