Hlavní obsah

Izraelský premiér by prý chtěl úder na Írán, armáda je ale proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Ehud Barak jsou nakloněni vojenským útokům proti íránským jaderným zařízením. Rozhodně proti jsou ale nejvyšší představitelé armády a rozvědky. Podle agentury AFP o tom v pátek informovaly izraelské sdělovací prostředky.

Článek

Podle hlavních izraelských televizních stanic Netanjahu a Barak naléhají na zbytek členů vlády, aby vojenskou akci proti Íránu podpořili. Šéf generálního štábu armády, generál Benny Ganc, a ředitelé všech tří izraelských tajných služeb, tedy civilní (Mossad) a vojenské rozvědky a domácí kontrarozvědky (Šin Bet), jsou však rozhodně proti.

Jejich odpor je také alespoň z krátkodobého hlediska hlavní překážkou pro to, aby Izrael v tomto směru něco podnikl.

Podle ředitele politického odboru izraelského ministerstva obrany Amose Gilada představuje "íránská fronta" prioritu pro současnou vládu. Netanjahu podle něj považuje Írán za největší hrozbu pro Izrael.

Západ v čele s USA podezírá Írán, že pod pláštíkem civilního jaderného programu usiluje o sestrojení atomových zbraní. Teherán to popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám