Hlavní obsah

V Turecku vyrabovali 17 kamiónů s pomocí pro postižené zemětřesením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V turecké provincii Van, která byla těžce postižena nedávným zemětřesením, se objevily případy rabování. Humanitární hnutí Červený půlměsíc ve středu informovalo o vyrabování 17 kamiónů s pomocí.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Žena, kterou zemětřesení vyhnalo z domova, drží v ruce potraviny distribuované Červeným půlměsícem.

Článek

"Vykradači humanitárních zásilek s pomocí strádajícím se objevují u každého zemětřesení, a stalo se tak i nyní. Celkem sedmnáct kamiónů nám rozkradli za pondělí a úterý ve Vanu a v Ercişi," řekl agentuře AFP místní představitel Červeného půlměsíce Ahmed Lufti Aker.

Vanská policie potvrdila několik případů rabování. Obyvatelé Ercişe vypovídali o případu, kdy neznámá skupina v úterý zastavila kamión naložený stany, zbila řidiče a zmocnila se nákladu, zřejmě s úmyslem prodat ho na černém trhu. Obyvatelé Vanu, kteří při zemětřesení přišli o domovy, v úterý protestovali proti pomalým dodávkám pomoci. Věc má ještě národnostní podtext, protože většina obyvatel tureckého východu jsou etničtí Kurdové, upozorňuje AFP.

Premiér Recep Tayyip Erdogan připustil nedostatky v zajišťování pomoci obětem zemětřesení a nekvalitnost staveb, která přispěla k vysoké smrtelné bilanci. Nedbalost stavitelů a veřejných činitelů přirovnal k vraždě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Novorozeně přežilo pod troskami, matka ho kojilaVideo: Reuters

Záchranáři ve středu vyprostili ze sutin ve městě Erçin, které je nejvíce postiženým místem, osmnáctiletého studenta, a poté na jiném místě dvě mladé učitelky. Všichni tři přežili pod troskami více než 60 hodin. Jedna z učitelek při převozu do nemocnice prožila zástavu srdce, ale lékařům se ji podařilo oživit. Podle agentury Reuters je v kritickém stavu. [celá zpráva]

Záchranáři pokračují v pátrání po pohřešovaných, i když naděje na objevení živých lidí pod troskami se rapidně snižují. Nedělní zemětřesení o síle 7,2 stupně zabilo nejméně 460 lidí a zraněno bylo 1350.

Bagry začínají Erçisu odklízet ruiny některých zhroucených budov, které záchranáři označili za objekty, kde už nejsou žádní přeživší. Město je stále bez elektřiny. Lidé, kteří jsou bez příbytku, se obávají blížící se mrazivé noci, kdy se očekává i sněžení. Před prefekturou stojí stovky metrů dlouhá fronta lidí dožadujících se stanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám