Hlavní obsah

Uneseme další Izraelce, hlásají palestinští radikálové

Novinky, rei
Gaza

Úterní propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita za více než tisíc Palestinců vězněných v Izraeli oba tábory oslavovaly. Skupina, která se před více než pěti lety podílela na vojákově únosu v pásmu Gazy, slíbila, že unese další izraelské vojáky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tisíce Palestinců oslavují propuštění vězňůVideo: Reuters

 
Článek

Zástupci Výboru lidového odporu, jenž spolu s ozbrojenou složkou hnutí Hamás Brigády mučedníků Izzuddína Kásam a Islámskou armádou, stál za Šalitovým únosem, slíbili další únosy, aby mohlo být propuštěno všech 6000 palestinských vězňů, kteří zůstávají ve věznicích v Izraeli. „Uneseme dalšího vojáka, abychom vyčistili izraelská vězení od našich vězňů,“ prohlásil maskovaný mluvčí organizace, jenž se představil válečnickým jménem Abú Mudžáhid.

Pro spoustu Palestinců zvláště z pásma Gazy je úterní výměna více než tisíce Palestinců za jednoho Izraelce dokladem toho, že izraelská vláda je ochotná k ústupkům pouze tehdy, když je pod tlakem, upozornily světové agentury. „Lid chce nového Gilada,“ skandovaly desetitisíce lidí na oslavě v městě Gaza.

Některé deníky upozornily, že výměna bere vítr z plachet zejména Mahmúdovi Abbásovi, předsedovi palestinské samosprávy z umírněnějšího palestinského hnutí Fatah, který jménem Palestinců v září požádal OSN o uznání nezávislého státu Palestina. Mezi Fatahem vládnoucím na Západním břehu Jordánu a Hamásem kontrolujícím pásmo Gazy panuje rivalita.

Foto: Profimedia.cz

První rozhovor, který Šalit poskytl egyptské televizi, natáčel i člen Hamásu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám