Hlavní obsah

Unesený voják Šalit byl po více než pěti letech předán Izraeli

Jeruzalém
Aktualizováno

Po více než pěti letech se v úterý dostal na svobodu unesený izraelský voják Gilad Šalit. Nejprve byl převezen z pásma Gazy do Egypta, kam jej předalo hnutí Hamás. Egypťané následně předali Šalita Izraelcům, kteří mezitím začali s propouštěním stovek palestinských vězňů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První záběry propuštěného izraelského vojáka ŠalitaVideo: Reuters

 
Článek

Palestinské radikální hnutí Hamás drželo Šalita více než pět let, nakonec ho vyměnilo za tisícovku palestinských vězňů, z nichž už se 477 dostalo na svobodu.

Zástupci izraelské armády, kteří byli přítomni na hranici Egypta s pásmen Gazy, rukojmí identifikovali, jedná se skutečně o Gilada Šalita. Armáda oficiálně potvrdila, že voják je živý a v dobrém zdravotním stavu. Šalitovi již bylo umožněno zavolat příbuzný. Po poledni se setkal s rodinou.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Vozy s palestinskými vězni u Ramalláhu

Ráno už vyrazila vozidla s palestinskými vězni na hraniční přechody.  V úterý bylo propuštěno 477 palestinských vězňů z celkového počtu 1027. Zbývajících 550 má být propuštěno do dvou měsíců.

Podle agentury Reuters jako první opustilo izraelská zařízení 27 palestinských vězeňkyň, z nichž většina má být propuštěna na západním břehu Jordánu. Izraelská vězeňská služba také autobusy přepravuje 96 vězňů z Kaciotu k palestinské věznici Ofer u Ramalláhu na západním břehu Jordánu.

Foto: Reuters

Kolona s palestinskými vězni vyrazila z věznice Keciot

Další kolony vozidel přepraví 334 vězňů na hraniční přechod mezi Izraelem, Egyptem a pásmem Gazy v Keret Šalomu.

Ujednání definitivně zpečetil v pondělí izraelský nejvyšší soud, když zamítl námitky proti propuštění některých z vězňů.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Palestinky na západním břehu Jordánu se radují z propuštění stovek vězňů z izraelských káznic.

Mnoha Izraelcům ale vadí, že se na svobodu dostává tak velké množství lidí odsouzených většinou k dlouhým trestům za zabití Izraelců. Jejich názor podporuje skutečnost, že příznivci Hamásu na západním břehu Jordánu už manifestují za další únosy vojáků a pokračování teroristických akcí, informuje server Haaretz.

Foto: Reuters

Unesený izraelský voják Gilad Šalit na nedatovaném obrázku

Šalit byl unesen v půlce roku 2006, když palestinské komando proniklo tunelem pod hranicemi s pásmem Gazy na izraelskou základnu. Od té doby byl vězněn. Izrael jej nedokázal osvobodit, protože nezjistil, kde se nachází, ačkoliv podnikl několik vpádů do pásma Gazy.

Foto: Reuters

Rodina uneseného vojáka Gilada Šalita

Palestinci i Izrael připravují pro své propuštěné velké uvítací ceremonie za účasti vysokých představitelů. Izrael prohlásil hraniční přechody a věznice, zapojené do procesu transferu vězňů, za uzavřené vojenské zóny.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Šalitova rodina je na vojenské základně u Tel Avivu, kam bude osvobozený mladík převezen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám