Hlavní obsah

Oko za oko, zub za zub! varuje Západ před pomstou syrský duchovní

Jestli západní státy vojensky zaútočí na Sýrii, sebevražední atentátníci rozpoutají na jejich území krvavé odvetné akce. Pohrozil tím v úterý nejvyšší sunnitský klerik v Sýrii Ahmad Badraddín Hasún.

Foto: Reuters

Protesty v Sýrii pokračují už několik měsíců.

Článek

„Říkám to celé Evropě a říkám to Americe: připravíme sebevražedné atentátníky, kteří jsou už ve vaší zemi, na úder, jestliže zaútočíte na Sýrii nebo Libanon. Ode dneška platí: oko za oko, zub za zub a iniciátor je agresor,“ prohlásil duchovní v nahrávce, kterou odvysílala arabská televize al-Džazíra.

„Jakmile první raketa zasáhne Sýrii, děti Libanonu a Sýrie vyrazí do Evropy a Palestiny, kde se stanou mučedníky,“ dodal.

Rozrušený Hasún zřejmě hovořil pod vlivem smrti svého syna. Toho podle syrské státní agentury SANA zastřelily minulý týden „ozbrojené teroristické skupiny“. Opoziční aktivisté potvrdili, že ho skutečně kdosi zabil.

Od začátku už půl roku trvajících násilností v Sýrii, které si vyžádaly až tři tisíce obětí včetně stovek příslušníků bezpečnostních sil, šlo o první útok na vládou podporované sunnitské duchovenstvo, které stojí za režimem prezidenta Bašára Asada.

USA a EU uvalily na Damašek hospodářské a politické sankce. Asad se obává, že Západ může v případě Sýrie zopakovat libyjskou intervenci, která svrhla Muammara Kaddáfího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám