Hlavní obsah

Netanjahu: unesený Šalit bude za pár dní doma výměnou za palestinské vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý večer potvrdil dosažení dohody s palestinskou radikální organizací Hamás na výměně uneseného izraelského vojáka Gilada Šalita za tisícovku palestinských vězňů. Informoval o tom server deníku Ha'arec. Netanjahu svolal na úterní večer mimořádnou schůzi vlády.

Foto: Reuters

Unesený izraelský voják Gilad Šalit na nedatovaném obrázku

Článek

Netanjahu v televizi řekl, že Šalit bude doma v nadcházejících dnech. Dohoda s Hamásem byla podle něj parafována minulý čtvrtek a v úterý podepsána. Izrael podle ní musí propustit několik set palestinských vězňů, mezi nimiž budou i osoby usvědčené za útoky proti Izraelcům. Právě to bylo překážkou předchozích dohod, protože Izrael "lidi s krví na rukou" propustit odmítal.

Netanjahu řekl, že chápe bolest těch izraelských rodin, které při palestinských útocích o někoho přišly. Vzhledem k dramatickým událostem v oblasti se prý ale "podařilo vyjednat nejlepší možné podmínky".

"Otevřela se vzácná příležitost, která by mohla vést k návratu Gilada Šalita domů," řekl ještě před jednáním vlády serveru Ha'arec zdroj z izraelského kabinetu. "Tato příležitost se otevírá poté, co panovaly obavy, že v důsledku pádu některých blízkovýchodních režimů a následném nárůstu extremistických sil bude Šalitův návrat nemožný," dodal.

Dolaďují se technické detaily

Podle mluvčího ozbrojeného křídla Hamásu abú Ubajdy se ještě dokončují technické aspekty dohody. Agentura Reuters oznámila,že dohodu zprostředkoval Egypt. Izrael má podle ní propustit 1000 vězňů ve dvou termínech. Po osvobození prvních 450 lidí bude vydán Šalit, zbylých 550 osob bude propuštěno potom.

Hamás drží Šalita jako rukojmí od roku 2006, kdy jej palestinští ozbrojenci unesli do pásma Gazy. Za jeho vydání žádali propuštění stovek vězněných Palestinců. Pokusy o dohodu dosud ztroskotávaly na jménech lidí, které chtěl Hamás dostat z izraelských věznic. Na seznamech totiž figurovali i atentátníci, které Izrael zásadně vydat odmítá.

Izrael po vojákově únosu vyhlásil přísnou blokádu pásma Gazy, kterou dodnes plně neuvolnil.

Šalitův případ rozděluje izraelskou veřejnost už mnoho let. Téměř 70 procent Izraelců se domnívá, že by měl Izrael na podmínky Hamásu přistoupit, avšak přes 20 procent je toho názoru, že přijetí těchto podmínek ohrozí zbytek národa, protože se na svobodu dostanou teroristé.
Foto: Mohammed Salem, Reuters

Malůvka na zdi v Džebaliji na severu pásma Gazy znázorňující zadrženého Gilada Šalita stárnoucího v zajetí Hamásu.

Německý vyjednavač

Informace o stavu vyjednávání byly vždy nejasné. Teď se v Izraeli už nějakou dobu objevují informace o německém prostředníkovi Gerhardu Conradovi. Minulý týden ale izraelský rozhlas přinesl zprávu arabského listu Al-Haját, podle něhož Conrad do Egypta k vyjednávání nedorazil. Palestinci pak oznámili, že Conradova mise skončila a že se už prostředník do Egypta nevrátí.

Podle německých zdrojů je však Conrad v Káhiře od pondělka a tajných jednání se má účastnit několik dní. Má prý egyptské představitele přimět k tomu, aby se vložili do vyjednávání mezi Hamásem a Izraelem.

Palestinci v Gaze slaví

Na severu pásma Gazy dohodu večer slavilo několik tisíc lidí. Pochodovali k mešitě v Džabáliji a oslavovali dohodu jako vítězství odboje Hamásu.

Tato radikální organizace bojuje proti Izraeli do jeho zničení a Izrael ji řadí k teroristickým skupinám. Hamás ovládá pásmo Gazy i jejích 1,5 miliónu obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám