Hlavní obsah

Egypt zažil nejhorší demonstrace za půl roku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Nedělní protesty koptských křesťanů v Egyptě si podle BBC vyžádaly 24 obětí. Zraněno bylo 212 osob. Násilí propuklo během pochodu několika tisíc křesťanů protestujících proti vypálení kostela v provincii Asuán. Požadovali také odvolání guvernéra této provincie a obviňovali televizi z rozdmychávání protikřesťanských nálad.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v KáhiřeVideo: Reuters

 
Článek

Násilí propuklo před budovou televize, kde se měl konat pokojný protest vsedě. Brzy se rozšířil na náměstí Tahrír. Účastníci pochodu tvrdí, že je napadli lidé v civilních šatech a proto se akce zvrhla.

Násilností se účastnilo několik tisíc lidí. Vytrhávali dlažbu a házeli dlažební kostky na policisty.

Zapalovali také policejní vozidla. Podle některých demonstrantů bylo slyšet i střelbu. Policie zřejmě použila kromě slzného plynu i gumové projektily. Některé zprávy udávají, že vojenská vozidla přejela pět osob.

V noci byl proto vyhlášen v Káhiře zákaz vycházení, který platil až do sedmi do rána.

Prozatímní premiér Issám Šaraf kvůli nepokojům vystoupil v televizi, kde řekl: „Nejvážnější hrozbou pro bezpečnost země je zpochybňování národní jednoty a rozdmychávání nepokojů mezi muslimskými a křesťanskými syny Egypta.“

K nepokojům, které byly nejsilnější od pádu prezidenta Husního Mubaraka, ještě dodal, že „zpochybňují vztah mezi lidem a armádou“. Televize ukázala záběry, jak se bezpečnostní složky potýkají s demonstranty, kolem nichž hořela vojenská vozidla.

Koptové tvoří asi deset procent obyvatel země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám