Hlavní obsah

Syrská televize odvysílala rozhovor s údajně umučenou dívkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská státní televize v úterý odvysílala rozhovor se Syřankou Zajnab Husníovou, o níž v září Amnesty International (AI) hovořila jako první ženské oběti syrských nepokojů. Rodiče našli její tělo náhodou v márnici. Zahalená žena ale v televizi ukázala průkaz Husníové. Amnesty se nyní snaží zjistit, kde je pravda, zda se dopustila před měsícem omylu, nebo šlo-li o dvojnici.

Foto: Reuters

Protest v syrském Homsu

Článek

Žena před kamerou ukázala doklady znějící na jméno Husníové. Tvrdila, že utekla z domu kvůli neshodám mezi bratry a její rodiče nevěděli, kde je.

"Nevěděli, že jsem naživu. O své smrti jsem se dověděla z televizních kanálů, které hlásily, že mne policisté zatkli, zabili a mé tělo rozřezali," řekla.  Žena v úterní televizní relaci tvrdila, že se rozhodla vystoupit v televizi, aby zprávu o své smrti dementovala. „Moje smrt byla vykonstruována aby sloužila zahraničním zájmům.“

Opoziční aktivisté, s nimiž hovořila agentura Reuters, si myslí, že žena v televizi byla dvojnice Husníové.

AI uváděla, že policie chtěla zatčením mladé ženy přinutit jejího bratra Muhammada, aby se jí vydal. Patřil k organizátorům protestních akcí v Homsu. Jeho rodiče byli 13. září pozváni do vojenské nemocnice, aby si vyzvedli Muhammadovo tělo. Také on byl zatčen a ve vazbě mučen. Rodiče prý náhodou v márnici objevili také znetvořené tělo dcery. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Amnesty International ve středu oznámila, že nyní míní případ znovu prozkoumat. „Viděli jsme reportáž odvysílanou syrskou televizí, která naznačuje, že Zajnab Husníová je naživu. My nyní ověřujeme případ, spolupracujeme s věrohodnými zdroji v zemi,“ uvedl londýnský mluvčí AI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám