Hlavní obsah

Mučila nás princezna osobně, tvrdí bahrajnští zdravotníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manáma

Lékaři v Bahrajnu, jimž režim udělil dlouholetý žalář za to, že během protivládních demonstrací v únoru a březnu poskytovali zdravotní pomoc zraněným příslušníkům opozice, tvrdí, že byli ve vazbě mučeni. Bila je a mučila elektřinou jedna z bahrajnských princezen, uvádějí.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Ženy protestují proti vládě v Bahrajnu.

Článek

Sestřenice královny Šejka Núra bin Ibráhim Chalífa působí jako vyšetřovatelka protidrogového oddělení bahrajnské policie. Lékaři podle serveru Times tvrdí, že je bila tyčemi a hadicí a k hlavě jim přikládala dráty s elektřinou.

Princezna měla mučit několik lékařů, mužů i žen. Nada Dhaífová, kterou soud minulý týden poslal za pomoc zraněným demonstrantům na 15 roků za mříže, uvedla, že se princezna účastnila jejího březnového výslechu. „Fackovala mě, bila a nazývala šíitským prasetem. Zavedla mi do uší kabel a dávala mi elektrické šoky,“ řekla s tím, že sice měla zavázané oči, ale v místnosti byla jediná žena a mužští strážci ji uctivě nazývali šejka. „Na konci mi sundala pásku z očí, poznala jsem ji,“ doplnila lékařka.

Další ze zadržených zdravotnic uvedla, že jí princezna prohledala zprávy v telefonu a objevila vzkaz pro organizaci Human Rights Watch o tom, jak ji vyhodili z práce. „Křičela na mě: ‘Jak se opovažuješ ničit jméno naší země’. Potom mi dala elektrické šoky,” uvedla žena, jíž soud vyměřil pět let vězení. Doplnila, že po šocích načas přišla o zrak. Prohlásila také, že ji strážci ve vazbě sexuálně napadli. I ostatní její kolegyně řekly, že jim strážci hrozili znásilněním, napsal server.

Mluvčí bahrajnské vlády odmítl obvinění komentovat. Poznamenal však, že jakékoliv přehmaty bezpečnostních sil během nepokojů vyšetřuje nezávislá komise ustavená králem Hamadem bin Ísou Chalífou.

Bahrajnci protestovali v únoru a v březnu, než je policie a povolané armády ze zemí Perského zálivu odradily od dalších demonstrací. Při střetech s policisty tehdy zahynulo 30 lidí.
Motorem protestů v Bahrajnu je nespokojenost s vládou sunnitské dynastie Chalífů. Kolem 70 procent z 525 000 Bahrajnců jsou šíité, kteří tvrdí, že je sunnitská menšina utlačuje. Od března bylo zatčeno několik set členů šíitské opozice.
Vysoké tresty, které v posledních dnech padají v Bahrajnu, šokovaly svět. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že je jimi hluboce znepokojen, a vyzval Manámu, aby propustila politické vězně.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Trest smrti pro čtyři demonstranty v Bahrajnu

Bahrajnský vojenský soud vynesl trest smrti nad čtyřmi šíity, kteří se podíleli na protivládních demonstracích. Shledal je vinnými ze zabití dvou policistů....

Výběr článků

Načítám