Hlavní obsah

Amerického šéfa al-Káidy zabili v Jemenu

Novinky, rei
Saná
Aktualizováno

Jemenská vláda v pátek oznámila zabití předáka místní odnože teroristické sítě al-Káida Anwara al-Awlakiho. Klerik narozený v USA byl mimo jiné spojován s pokusem o bombové útoky v letadle nad Detroitem a v New Yorku.

Článek

„Terorista Anwara al-Awlaki byl zabit s několika svými společníky,“ uvedlo pouze ministerstvo v prohlášení. Podle televize Al-Arabíja zabili klerika Američané. Zemřel při náletu bezpilotních letounů na dvojici aut na neupřesněném místě.

Awlaki byl v Jemenu na útěku od prosince 2007. USA ho vinily z podílu na několika teroristických útocích včetně neúspěšného pokusu odpálit bombu v letadle u Detroitu či pokusu o bombový útok na newyorském Times Square. V letadle útočníkovi selhala roznětka a selhala i nálož v autě na náměstí v New Yorku.

Podle Washingtonu řídil Awlaki obávanou Al-Káidu na Arabském poloostrově a když ještě v 90. letech působil v mešitě v San Diegu, jeho kázání navštěvovali dva únosci letadel, kteří 11. září 2001 zaútočili v USA.

Awlaki loni zveřejnil video, na němž vyzval k zabíjení „ďábelských“ Američanů.

Boje vyhnaly z domovů sto tisíc lidí

Jemenem zmítají dlouhé měsíce masové protesty proti vládě prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Na stranu protivládních demonstrantů se postavili odpadličtí vojáci a kmenoví bojovníci. Jen na jihu země podle OSN vyhnaly boje z domovů přes sto tisíc lidí, uvedla ČTK. Mimořádně jsou zasaženy převážně děti.

Reklama

Související články

Jemenskému básníkovi vyřízli jazyk

Na internetu se objevily v úterý záběry z jemenské televize, které zachycují 23letého básníka poté, co mu byl uříznut jazyk. Terčem brutálního útoku se stal 3....

Výběr článků

Načítám