Hlavní obsah

V Bahrajnu odsoudili k smrti demonstranta, do vězení jdou i lékaři

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manáma

Bahrajnský soud vynesl rozsudek smrti nad jedním z účastníků protirežimních demonstrací za to, že zabil policistu. Do vězení také poslal na pět až patnáct let dvacet zdravotních sester a lékařů, kteří při jarních protivládních akcích ošetřovali raněné demonstranty, uvedla BBC.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Demonstranti v Bahrajnu před nemocnicí, kde byli zranění.

Článek

Podle soudních zdrojů citovaných dnes agenturou AP dostalo 13 zdravotníků po 15 letech vězení, dalším pak byly vyměřeny tresty nejméně pětileté.

Lékaři byli z vazby propuštěni na kauci poté, co se na jejich podporu konala hladovka.

Všichni byli souzeni speciálním tribunálem zřízeným za stanného práva. To vláda vyhlásila na jaře, aby zabránila dalším protestům. Lékaři a zdravotnice byli odsouzeni za "protistátní zločiny".

Bahrajnci protestovali v únoru a v březnu, než je policie a povolané armády ze zemí Perského zálivu odradily od dalších demonstrací. Při střetech s policisty tehdy zahynulo 30 lidí.

Bahrajn postupoval proti demonstrantům velmi tvrdě. Povolal i vojenskou pomoc ze sousední Saúdské Arábie, aby potlačil protesty, které byly motivovány i nábožensky. V zemi vládne sunnitská elita nad šíitskou většinou.

Podnikány byly razie v nemocnicích, odkud byli odváženi zranění demonstranti. Pobouření ve světě vyvolalo zatčení a obvinění lékařů, kteří prý nemocnici změnili v protivládní centrum. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám