Hlavní obsah

Silný výbuch poškodil egyptský plynovod do Izraele a Jordánska

Káhira
Aktualizováno

Silný výbuch poškodil v úterý v noci egyptský plynovod na Sinajském poloostrově, jímž jdou dodávky zemního plynu do Izraele a Jordánska. Podle svědků zaútočili na plynovod tři muži v dodávce, kteří na zařízení zahájili palbu. Jedna osoba byla zraněna, uvedly egyptské bezpečnostní zdroje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plameny šlehají z poškozeného potrubí vysoko do vzduchuVideo: Reuters

 
Článek

Exploze nastala západně od města Aríš u egyptské hranice s pásmem Gazy a Izraelem. Podle svědků šlehaly z místa výbuchu plameny až do výše 15 metrů.

Od letošního února je to podle agentury AFP už šestý útok na tento plynovod, jehož dodávky musely být kvůli poškození opakovaně přerušeny. Několika pokusům o útok se kromě toho podařilo zabránit. Naposledy byli 16. srpna čtyři muži zatčeni, když se chystali vyhodit do vzduchu terminál u Aríše.

Egypt minulý měsíc posílil svou policejní a vojenskou přítomnost na Sinaji s cílem plynovod lépe zabezpečit.

Egypt pokrývá ze 43 procent spotřebu zemního plynu v Izraeli, kde se z tohoto energetického zdroje vyrábí 40 procent elektřiny.

Foto: Profimedia.cz

Neznámí ozbrojenci v úterý brzy ráno provedli sabotáž na plynovod v egyptském městě Aríš.

Do Jordánska proudí tímto plynovodem denně 6,8 miliónu kubíků plynu, což je 80 procent národní potřeby pro výrobu elektřiny.

Nová egyptská vláda rozhodla o revizi všech dohod o dodávkách plynu do Izraele a prošetření kontroverzních kontraktů o prodeji plynu židovskému státu, podepsaných před svržením režimu prezidenta Husního Mubaraka letos v únoru.

Egypt byl první arabskou zemí, která uzavřela s Izraelem mírovou smlouvu v roce 1979. Následovalo ho, v roce 1994, už jen Jordánsko. Nová vláda v Káhiře dala najevo , že nemá v úmyslu mírovou smlouvu s Izraelem zrušit, premiér Isám Šaraf ale 15. září prohlásil, že není nedotknutelná a mohla by se změnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám