Hlavní obsah

Osmnáctiletou dívku v Sýrii unesli a brutálně umučili

V Sýrii byla brutálně umučena 18letá Zainbab Husníová z města Homs, uvedla v pátek organizace Amnesty International. Zohavené tělo dívky objevila v márnici její matka, když přišla identifikovat mrtvolu svého syna a dívčina bratra Muhammeda. Sourozenecká dvojice zmizela během armádní razie ve městě koncem července a zdá se, že ji umučili ve vazbě.

Článek

Amnesty uvedla, že by se jednalo o první případ umučení ženy ve vazbě během nepokojů v zemi.  Matka dívčino tělo objevila minulé úterý, když byla přivolána, aby identifikovala tělo jejího bratra a protivládního aktivisty. Dceřino tělo bylo téměř k nepoznání: dívka měla oddělené ruce i hlavu od těla a z části jí chyběla kůže.

„Máme zdokumentovány další případy demonstrantů, jejichž těla byla vrácena rodinám zmrzačená, ale toto je obzvláště šokující,“ uvedl zastupující regionální ředitel Amnesty Philip Luther.

Únosem chtěli donutit bratra, aby se vzdal

Zainab byla unesena skupinou mužů v civilním oblečení 27. července. Rodina nepochybovala o tom, že se jednalo o příslušníky bezpečnostních sil, kteří chtěli únosem donutit dívčina bratra Muhammeda, jenž v Homsu organizoval protesty, aby se jim vydal. Policie jej nakonec 10. září dopadla. O tři dny později policisté volali jeho matce, aby si přišla mrtvé synovo tělo vyzvednout z místní vojenské nemocnice.

Rovněž jeho tělo neslo stopy po mučení. Kromě popálenin po cigaretách měl střelné rány v paži, noze a tři v oblasti hrudníku.

Odnést dceřino tělo ale matce úřady ihned nedovolily. Povolení dostala až minulou sobotu, předtím však musela podepsat prohlášení, že její děti unesl a zabil gang ozbrojených kriminálníků.

Amnesty International od března, kdy v Sýrii začaly protivládní protesty, eviduje 103 případů pravděpodobných umučení ve vazbě. Jen během tohoto měsíce bylo zaznamenáno 15 nových případů. Mrtvá těla nesla známky bití a měla střelné a bodné rány. Organizace má potvrzeno, že během protestů proti vládě prezidenta Bašára Asada v zemi zemřelo více než 2200 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrské tanky obklíčily město Rastan

Syrské tanky a obrněná vozidla obklíčily syrské město Rastan, ležící na západě země nedaleko města Homs. Rastan je jedním ze sídel vzbouřenců proti režimu...

EU uvalila na Sýrii ropné embargo

Evropská unie uvalila v pondělí embargo na dovoz ropy ze Sýrie. Zvýšila tak tlak na režim v Damašku, který brutálně potlačuje protivládní protesty.

Výběr článků

Načítám