Hlavní obsah

Palestinci požádají OSN o uznání nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás plánuje v pátek požádat v New Yorku o plné členství v OSN, a tedy i uznání své státnosti. Učiní tak v rámci projevu ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN. Po něm před zástupce členských států předstoupí izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který palestinskou žádost odmítá.

Foto: Chip East, Reuters

Mahmúd Abbás ve Valném shromáždění OSN

Článek

Palestince od plánu neodradilo ani vyjádření amerického prezidenta Baracka Obamy při vystoupení ve Valném shromáždění OSN, že v Radě bezpečnosti Spojené státy použijí právo veta. [celá zpráva]

Palestinská žádost má nicméně podporu většiny členských států. Palestinci tak vzhledem k avizovanému americkému vetu mohou očekávat,  že v OSN získají alespoň status nečlenského státu, jaký má Vatikán. I to by pro ně ale byl úspěch, protože by mohli získat přístup do mezinárodních institucí.

Strach z násilí

Analytická Mezinárodní krizová skupina (ICG) upozornila, že couvne-li palestinské vedení od podání žádosti pod tlakem cizích zemí, Palestinci budou reagovat velmi nepřátelsky.

Naopak po předložení žádosti se Palestinci od násilí odkloní. "Našimi novými hrdiny jsou Gándhí, Mandela a Martin Luther King. Klid nezaručíte jenom nasazením policie, ale také tím, že lidi přimějete, aby se vzdali násilí. Naše žádost v OSN je jedním z nenásilných způsobů, jak se domoci naší věci. Víme, že tím nepřimějeme Izraelce odejít z Palestiny zítra, ale určitě tím získáme podporu," řekl poradce šéfa palestinské samosprávy Nabíl Šás.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Panují ale obavy, že pokud přijde americké veto nebo tvrdé izraelské akce, může násilí přesto propuknout. Žádost o uznání palestinské státnosti v OSN podporuje podle průzkumů 83 procent Palestinců, i když 77 procent jich očekává, že USA žádost budou vetovat. Na izraelské ekonomické sankce je také připraveno 78 procent a 64 procent jich počítá také se sankcemi americkými.

Izrael odmítá kompromis

Izrael nesouhlasí s návrhem Francie uznat Palestině status dočasného pozorovatelského státu OSN s podmínkou, že Palestinci obnoví mírová jednání s Izraelem.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí to označil za špatný nápad, protože podle něj "nelze přeskočit etapy vyjednávání a stát, bez ohledu na to, jak bude pojmenován, Palestincům prostě přidělit". "Palestinský stát může vzniknout jedině po dohodě s Izraelem. Nemůžete zapřáhnout vůz před voly," řekl Jigal Palmor.

Palestinci chtějí Radu bezpečnosti obejít

Palestina má podle palestinské agentury Maan jistou šanci na přijetí do OSN, i když budou USA palestinskou žádost v Radě bezpečnosti OSN vetovat. Agentura uvedla, že je možné využít rezoluci Valného shromáždění OSN číslo 377, která umožňuje v případě, kdy RB OSN vlivem neshod mezi svými stálými členy není schopná zajistit světový mír, aby v dané konkrétní záležitosti rozhodlo Valné shromáždění na mimořádné schůzi. O její svolání může požádat buď nejméně sedm členů RB OSN, nebo většina členů VS OSN. Ve Valném shromáždění je většina zemí ochotna uznat Palestině status státu.

K přijetí státu do OSN je potřeba nejméně devíti hlasů, mezi nimiž musí být všech pět členů s právem veta. Je jisté, že ho USA použijí. Zatím podporuje palestinskou žádost pět až sedm členů rady.

Rezoluce RB OSN 377

Profesor mezinárodního práva Mutaz Kafiší z univerzity v Hebronu řekl, že v případě, že pokud nejméně devět členů RB OSN palestinskou žádost schválí a USA budou proti, mohou se Palestinci do 24 hodin obrátit na VS OSN a použít rezoluci 377. Charta OSN z března 1950 totiž říká, že o členství v OSN může rozhodnout jenom RB OSN. Rezoluce 377 byla přijata až o několik měsíců později, v listopadu, což podle Kafišího znamená, že má větší váhu než předchozí rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám