Hlavní obsah

Dobeše v Izraeli zaskočila demonstrace proti Bátorovi

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Kauza ministerského úředníka Ladislava Bátory, známého svými ultrapravicovými názory, už překročila hranice České republiky. Ministra školství Josefa Dobeše (VV) zaskočila čtveřice demonstrantů při návštěvě Památníku hrdinů a obětí holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě.

Foto: Dospiva Jakub, ČTK

Demonstrující v Jeruzalémě se transparentem ptají, zda ministr školství Josef Dobeš propustí svého úředníka Ladislava Bátoru?

Článek

Demonstranti, Češi a Slováci žijící v Izraeli, přišli před památník s transparentem, který Dobeše v angličtině vyzýval, aby konečně Bátoru vyhodil z ministerstva. „Viděl, co je to Jad Vašem a ví, co to znamená,“ řekla novinářům jedna z protestujících s tím, že chtějí upozornit na antisemitismus a neonacismus v České republice.

Návštěvy památníku se zúčastnila delegace vedená premiérem Petrem Nečasem (ODS), v níž byl i Dobeš. Když procházel kolem transparentu, podle demonstrujících jej nekomentoval.

Foto: Dospiva Jakub, ČTK

Demonstrující proti úředníkovi ministerstva školství Ladislavu Bátorovi v Jeruzalémě

Nečas později novinářům řekl: „Reagovat by měl především pan ministr Dobeš. Je to jeho úředník, je tam z jeho pověření.“ Zopakoval přitom svou dřívější větu, podle níž, pokud by Bátora byl jeho úředníkem, tak už by ve své funkci nebyl.

Demonstranty považoval za „nějaké studenty“

Dobeš Bátoru na nátlak TOP 09 odvolal z funkce šéfa personálního odboru, úředník s blízkými vztahy s Pražským hradem však na školství zůstal a to ve funkci zástupce ředitelky Dobešovy kanceláře.

Ministr ve čtvrtek na dotaz novinářů k demonstraci před památníkem uvedl: „Tak já se přiznám, že mě překvapila, protože jsem byl v úplně jiném rozpoložení.“ Na dotaz, zda by neměl nějak reagovat už vzhledem k místu protestu, uvedl: „Ne, rozhodně ne.“ Podle svých slov si připadal jako v jiném světě a demonstranty považoval za „nějaké studenty“.

Na připomínku Práva, že se Bátora účastnil spolu s dalšími pravicovými radikály semináře o českém antisemitismu, Dobeš odpověděl: „Pan Bátora se účastnil mnoha seminářů, protože se o historii zajímá. V jeho činech, v jeho projevech něco takového nevnímám.“

Nečas se v památníku Jad Vašem mimo jiné zúčastnil pietního ceremoniálu, v jehož rámci položil věnec obětem holokaustu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám