Hlavní obsah

Uznání Palestiny v OSN nepodpoříme, ujistil Nečas Izrael

– Jeruzalém • Aktualizováno
Právo, Novinky, Lukáš Bek

Premiér Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek ujistil izraelského předsedu vlády Benjamina Netanjahua, že Česká republika nebude hlasovat pro zřízení státu Palestina. Požadavek mají vznést Palestinci na jednání OSN, kterého se zúčastní prezident Václav Klaus i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiéři ČR a Izraele Petr Nečas a Benjamin Netanjahu v Jeruzalémě

Článek

„Jsme přesvědčeni, že jakýkoli jednostranný krok pouze poškodí mírový proces a nebude k němu příspěvkem,“ prohlásil Nečas na tiskové konferenci s tím, že zatím není známa ani procedura, zda se bude hlasovat i v Radě bezpečnosti nebo jen ve Valném shromáždění.

Česká republika tak bude po boku dalších evropských zemí a USA hlasovat na půdě OSN v New Yorku proti zřízení státu Palestina na území spadajícím nyní pod Izrael.

Izraelský premiér se původně zasedání OSN v New Yorku nechtěl zúčastnit, ve čtvrtek oznámil, že pojede. Jak uvedl, chce na půdě Spojených národů promluvit. „Pojedu tam a řeknu věci tak, jak jsou,“ řekl Netanjahu a dodal: „Chci hovořit pravdu ke všem národům, které chtějí slyšet pravdu. Vím, že jeden z těch národů, který ví, co je pravda, je Česká republika.“

Netanjahu vzpomínal na pušky z Československa

Nečas zdůraznil, že Česko vždy podporovalo Izrael jako stát s pevnou a demokratickou tradicí a jako jedinou skutečnou demokracii na Blízkém východě. „Pro nás jste vždycky byli a budete klíčovým a strategickým partnerem“, poznamenal Nečas. Česko podle jeho slov zásadně odmítá snahy o jakýkoli bojkot státu Izrael. „Jednoznačně podporujeme Izrael jako židovský a demokratický stát. Jednoznačně také podporujeme právo Izraele na obranu proti teroristickým útokům,“ řekl premiér Česka, které podle něj mimo jiné s Izraelem sdílí obavy z íránského jaderného programu.

Oba premiéři připomněli spolupráci v oblastech obchodu, vzdělávání a společných hodnot. Izraelský premiér také zavzpomínal na svůj vstup do armády, kdy dostal českou pušku. Připomněl rovněž rok 1948, kdy Československo podporovalo vznik státu Izrael. „Vy jste byli s námi, když jsme bojovali za nezávislost,“ uvedl Netanjahu.

Nečas poznamenal: „Dnes je Izrael z  neevropských států po Spojených státech, Číně a Indii čtvrtým největším exportním teritoriem pro českou ekonomiku.“

Kromě premiéra se jednání vládních delegací zúčastnili ministři průmyslu a obchodu Martin Kocourek, obrany Alexandr Vondra (oba ODS) a šéf resortu školství Josef Dobeš (VV).

Foto: ČTK

Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás uvedl, že příští týden v pátek vyvolá hlasování před Spojenými národy, aby Palestinci byli povýšeni z kategorie „entita“ na „nečlenský stát“. Abbás si od případného schválení slibuje alespoň právo obracet se na mezinárodní soudní tribunály.

V rozhovoru pro egyptskou televizi Abbás zopakoval také palestinské podmínky pro obnovení rozhovorů s Izraelem: úplné zastavení výstavby židovských osad a vyhlášení oblastí okupovaných Izraelem v roce 1967 za základní součást palestinského státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám