Hlavní obsah

Sadr obnoví útoky, jestli Američané z Iráku neodejdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Vlivný irácký šíitský duchovní Muktada Sadr v neděli vyzval své příznivce, aby ustali v útocích proti americkým vojákům v zemi. USA zároveň varoval, že když vojáky podle plánu do konce roku nestáhnou, znovu se rozšíří násilnosti.

Foto: Reuters

Šíitský duchovní Muktada Sadr

Článek

Neodejdou-li Američané v termínu, vojenské operace budou obnoveny a budou mít „velký dopad“, varoval Sadr.

Američtí vojáci by se podle dohody měli z Iráku stáhnout do konce roku. Americká i irácká armáda však počítají s tím, že v zemi zůstane několik set zejména námořních a leteckých instruktorů, v poslední době se hovoří o počtu tří tisíc.

Sadrovy milice, Mahdího armáda, byly hlavním motorem sektářského násilí i útoků proti Američanům, jež dosáhly vrcholu v roce 2007. Klerik později armádu rozpustil, ale v zemi dál působí různé její odštěpenecké organizace. Nyní je Sadrovo politické hnutí klíčovým spojencem premiéra Núrího Málikího v jeho křehké koalici šíitských, sunnitských i kurdských stran.

Reklama

Související témata:

Související články

V deseti iráckých městech zabíjely bomby

Přes 50 lidí přišlo v pondělí v Iráku o život při pumových útocích v desítce měst. Většinou se jednalo o výbuchy nastražených náloží, v jednom případě útočil...

Výběr článků

Načítám