Hlavní obsah

Írán se podrobí dohledu jaderných expertů, budou-li odvolány sankce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán nabídl Mezinárodní agentuře pro atomovou energii možnost plného dohledu jejích expertů nad íránským nukleárním programem. Teherán výměnou za to očekává zrušení sankcí ze strany Rady bezpečnosti OSN. Uvedl to britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád si v Natanzu prohlíží centrifugy na obohacování uranu.

Článek

„Navrhli jsme, aby íránské aktivity a jaderný program přešly na pět let pod plný dohled agentury za předpokladu, že budou odvolány sankce,“ potvrdil šéf íránského programu Ferejdún Abbasí-Davání. Neupřesnil, kdy byla nabídka učiněna.

Rada bezpečnosti OSN uvalila na Írán odmítající zastavit program obohacování uranu čtyřikrát sankce. Západ se obává, že Teherán chce vyrobit jadernou bombu, jakkoli to popírá s tím, že jeho program má civilní účely.

Část íránských aktivit už pod dohledem MAAE je. Týká se to i obohacování uranu. Z poslední zprávy, kterou v pátek citovala agentura AFP, však plyne, že se inspektoři obávají pokračování minulých tajných jaderných aktivit včetně těch, na nichž se podílela íránská armáda.

MAAE rovněž léta Teherán kritizuje za to, že odmítá odpovědět na některé otázky týkající se jeho programu. Jaderní inspektoři mají navíc zakázán vstup do některých zařízení. O změnách v přístupu ale už minulý měsíc informovala agentura AP, když uvedla, že zástupcům MAAE byla po roce umožněna návštěva těžkovodního jaderného reaktoru v Araku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám