Hlavní obsah

V nelegální osadě v Předjordánsku izraelská armáda strhla domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Migron

Buldozery izraelské armády strhly v pondělí ráno tři domy v ilegální osadě na západním břehu Jordánu. Pořádkové síly se střetly se vzdorujícími osadníky, kteří se odmítli podřídit rozhodnutí nejvyššího soudu, jenž nařídil likvidaci celé osady. Podle agentury AP bylo několik osob zatčeno.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší nelegální osadu v Předjordánsku Migron obývá asi 50 rodin. V sídlišti jsou ještě další domy a vznikaly tam také dočasné přístřešky; není však jasné, proč armáda dostala rozkaz zlikvidovat trojici oněch konkrétních domů.

Na západním břehu Jordánu vzniklo více než sto nelegálních osad s cílem nárokovat posléze území, jež se má stát součástí budoucího palestinského státu. Vláda jejich výstavbu nepovolila, ale během jejich budování zavírala oči. V těchto osadách žije několik tisíc z celkových asi 300 000 židovských obyvatel Předjordánska.

O likvidaci Migronu rozhodl nejvyšší soud v srpnu. Úřadům dal lhůtu na úplné odstranění osady do konce března příštího roku. Soud zároveň obvinil vládu, že v uplynulých pěti letech nedokázala splnit program vyklizení Migronu, jak se k tomu zavázala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám