Hlavní obsah

Sýrie mučí a vraždí zadržené demonstranty, tvrdí Amnesty International

Novinky,
Damašek/Londýn

Nejméně 88 zadržených zahynulo v syrských věznicích, uvedla ve své zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Podle ní je mezi nimi deset dětí. Zadržení byli biti a mučeni elektrickým proudem nebo páleni. Podle AI byli obětmi demonstranti zadržení při protestech.

Foto: Reuters

Tanky vjíždí do syrského Hamá.

Článek

„Tyto smrti za mřížemi mají masový rozsah a jsou extenzí stejného brutálního pohrdání životy, jaké vidíme denně na syrských ulicích,“ uvedl expert Amnesty International na Sýrii Neil Sammonds.

Podle zprávy organizace byli obětmi pouze muži a chlapci. V 52 případech k jejich smrti vedlo mučení, nebo nevhodné zacházení.

BBC Sammonds sdělil, že má seznam jmen 3000 lidí, kteří jsou momentálně zadržováni. AI má také seznam 1800 obětí nepokojů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„V zemi je v tuto chvíli (podle odhadů) zadrženo 12 000 až 15 000 lidí. Víme, že mučení je široce rozšířené po mnoho let, a nyní se to mnohem zhoršilo. Většina lidí je nyní zadržována v izolaci,“ dodal.

Podle Sammondse videozáznamy pořízené z okolí měst Homs a Dará ukazují takový rozsah mučení, jaký nebyl viděn od 80. let.

Zásahy pokračují

Syrská armáda pokračuje v potlačování protestů. Ve středu ráno vojáci s  podporou tanků podnikli razie ve dvou čtvrtích města Hamá. V úterý byli zabiti při demonstracích po modlitbách v první den svátku Íd al-fitr na ulicích čtyři lidé. Je mezi nimi i 13letý chlapec. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám