Hlavní obsah

Syrská policie uplatňuje podle OSN taktiku zabíjení demonstrantů

Novinky,
Ženeva/Homs

Syrská policie záměrně zabíjí demonstranty. Uvedla to vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Tým humanitární mise OSN dorazil v pondělí do Homsu, kde zjistil další případy zabíjení demonstrantů ze strany bezpečnostních sil, i když syrský prezident Bašár Asad už minulý týden slíbil generálnímu tajemníkovi OSN, že proti demonstrantům nebude armádu používat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v syrském Homsu si vyžádaly tři obětiVideo: Reuters

 
Článek

„Armáda a bezpečnostní síly se uchýlily k politice záměrně zabíjet. Snipeři míří ze střech na demonstranty i přihlížející, kteří se snaží pomoci zraněným, a na sanitky. Mise také dokumentuje případy okamžitých poprav mimo kontext demonstrací během prohledávání domů nebo v nemocnicích," řekla Pillayová v Ženevě na zasedání Rady OSN pro lidská práva. Citoval ji list Daily Telegraph.

Případy zabíjení demonstrantů také zachycuje amatérské video z Homsu, kde zůstala na ulicích ležet tři těla.

Že je situace v Homsu zlá, potvrdil i mluvčí OSN Farhan Hak. Monitorovacímu týmu OSN bylo doporučeno, aby město z bezpečnostních důvodů opustil. Naštěstí se nedostal pod palbu.

Pillayová už v pondělní zvýšila odhad počtu obětí zásahů proti demonstrantům v Sýrii z 1900 na 2200.

Syrský prezident Bašár Asad přitom minulý týden slíbil generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, že nebude nasazovat armádu a milice proti demonstrantům. [celá zpráva]

Pan Ki-mun v pondělí uvedl, že tento slib neplní. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám