Hlavní obsah

Kaddáfího vojáci si týrání povstalců natáčeli na mobil

– Libye
Reuters, Novinky, Karolína Vrbasová

Jeden ze členů armády Muammara Kaddáfího si pro pobavení natáčel týrání zajatých povstaleckých bojovníků na svůj mobilní telefon. Ten objevil student medicíny, který se ve městě Gharyan stará o zraněné povstalce a záběry zveřejnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vojáci Muammara Kaddáfího si týrání povstalců natáčeli na mobilVideo: Reuters

 
Článek

Student lékařské fakulty Ahmer Abar, který se ve městě Gharyan stará právě o týrané povstalce, tvrdí, že záběry pochází ze zabaveného mobilního telefonu vojáka Kaddáfího armády.

Jeho oblečení zůstalo společně s telefonem v jednom ze zajateckých táborů poté, co ho všichni vojáci ve spěchu opustili. Alarmující záběry pak Abar okamžitě předal agentuře Reuters, která je zveřejnila.

Videozáznam ukazuje, jakému psychickému a fyzickému teroru jsou povstalci vystaveni, když padnou do rukou Kaddáfího jednotek. Její členové se na něm doslova chlubí tím, jaká zranění svým zajatcům způsobili. Jsou vidět řezné rány na zádech jednoho z nich, další muži jsou vystaveni kopancům a následnému vysmívání.

Abar, který je mimo jiné zapáleným bojovníkem proti Kaddáfího režimu, se shromažďováním materiálu a informací o mučených vojácích i civilistech v rámci své nemocniční praxe věnuje dlouhodobě.

Tvrdí, že podobných videí existuje ještě několik, ale s jejich dalším zveřejňováním je opatrný. Jeho největším přáním je, aby byl Mummar Kaddáfí odsouzen za válečné zločiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám