Hlavní obsah

Další rána Kaddáfímu. Bývalý druhý muž Libye Džallúd přeběhl k povstalcům

– Tripolis

Z Tripolisu se podařilo v pátek uprchnout někdejšímu muži číslo dvě libyjského režimu, který v 90. letech upadl v nemilost, Abdasu Salámu Džallúdovi. Podle agentury AFP utekl i s rodinou a přidal se na stranu povstání. Pro Muamara Kaddáfího je to další rána.

Foto: archiv, Právo

Muammar Kaddáfí dostává v poslední době ránu za ranou.

Článek

"Opustil Tripolis, připojil se k povstání," řekl vojenský mluvčí povstalců Ahmad Baní. "Z bezpečnostních důvodů nemůžeme říci, kde se přesně nachází," dodal Baní v Benghází, jež je baštou povstalců na východě země.

O útěku Abdase Saláma Džallúda informovala v pátek večer povstalecká média. V televizi Libya Avalam běžel pod obrazem titulek: Kaddáfího režim skončil. Džallúd byl dlouhá léta považován za muže číslo dvě Kaddáfího režimu, ale počátkem 90 let došlo mezi nimi k rozporu a upadl v nemilost. V roce 1994 mu byl zabaven pas.

Narodil se v roce 1941 a v letech 1972-1977 byl premiérem. Kromě této funkce zastával několik vysokých postů, byl ministrem financí a ministrem průmyslu. Byl jedním z hlavních důstojníků, kteří provedli státní převrat, jenž vynesl k moci Kaddáfího.

Několik let v domácím vězení

Po rozporech s Kaddáfím byl Džallúd zbaven funkcí a stáhl se z politického života. Několik let žil v domácím vězení. V říjnu 2010 se média kontrolovaná jedním z Kaddáfího synů Sajfem Islamem zmiňovala o Džallúdovi jako o možném premiérovi, který byl vedl boj proti korupci v zemi.

I když žil na okraji režimu, jeho odchod je novou ranou Kaddáfímu, jehož jednotky v posledních dnech ustupují povstalcům. Ti v pátek ohlásili dobytí města Zlitánu (asi 150 kilometrů východně od Tripolisu) a Zavíji na jihozápadním okraji Tripolisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám