Hlavní obsah

V Izraeli koordinovaně útočili teroristé z Egypta

Novinky, aš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Neznámí ozbrojenci zřejmě z Egypta podnikli ve čtvrtek na jihu Izraele nedaleko hranic sérii koordinovaných útoků. Ve vnitrozemí zaútočili na dva autobusy a jedno další vozidlo, odpálili několik bomb u armádních stanovišť přímo na hranici a vedli palebný a granátový útok z Egypta. Mluvčí armády a policie potvrdili několik mrtvých a těžce zraněných. Mezi oběťmi jsou útočníci i vojáci. Izrael v odvetě zaútočil v pásmu Gazy, kde jeho letouny zabily šest Palestinců.

Foto: Lior Grundman, Reuters

První byl přepaden autobus nedaleko Ejlatu.

Článek

Nejprve si vyžádala pět zraněných střelba na autobus jedoucí z Be´er Ševy po silnici číslo 12 do Ejlatu. Vozidlo napadli tři ozbrojení muži, napsal list Ha´arec na svém webu. Stříleli po něm poblíž města Netafim. List Jerusalem Post uvedl, že cestující byli středně těžce zraněni, ale jsou při vědomí.  

Bezpečnostní složky útočníky pronásledovaly, k čemuž nasadily i dva vrtulníky, poznamenaly agentury.

O chvíli později informovala státní televize o druhém útoku o 20 kilometrů dál. Terčem se stal autobus a další vozidlo. Na vůz ozbrojenci vypálili protitankovou střelu, napsal The Jerusalem Post.

Foto: Lior Grundman, Reuters

První z napadených autobusů

Útok si vyžádal oběti a v místě se strhla přestřelka s armádními příslušníky. Mluvčí armády Joav Mordechaj posléze potvrdil několik mrtvých včetně vojáků, kteří podle jeho slov byli napadeni i výbušninami. Server Jerusalem Post informoval o třech zabitých teroristech.

Útoky přes egyptskou hranici

List Ha´arec později uvedl, že celkový počet mrtvých je sedm a zraněných jsou tři desítky. Stav některých lidí je údajně kritický. Policie to byla schopna potvrdit jen částečně.

Ha´arec rovněž informoval o palebných a granátových útocích přes egyptskou hranici. Navíc na izraelské straně hranice vybuchlo u vojenských kontrolních stanovišť několik bomb.

Kvůli teroristickým útokům svolal mimořádnou schůzi izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelské letouny později provedly nálet v pásmu Gazy, přičemž zabily šest Palestinců. Jeruzalém z útoků obvinil hnutí Hamás, jež Gazu ovládá. Hamás ale podíl popřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám