Hlavní obsah

Íránská média doprovodila zprávy o nepokojích v Anglii fotkami odjinud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Íránská státní a polostátní média doprovodila zpravodajství z nedávných pouličních výtržností v Anglii fotografiemi z jiných událostí. Některé se ani neudály ve Velké Británii. Na skutečnost upozornili íránští blogeři, napsal list The Guardian.

Článek

Íránská média výtržnosti a rabování, při nichž přišlo o život pět lidí, vylíčila jako povstání utiskovaných proti britskému trůnu. Zprávy doprovodila fotografiemi poskytnutými většinou agenturou Fars napojenou na íránské revoluční gardy. Snímky byly ze stávky horníků za vlády Margaret Thatcherové v 80. letech či z karnevalu v londýnském Notting Hillu v roce 2008.

Některé fotografie nebyly ani pořízeny v Británii. Jedna zjevně pocházela z Chile, na jejím pozadí je dopravní značka se španělským nápisem.

Fars fotografie stáhla poté, co na podvrhy upozornili blogeři, napsal Guardian.

Britská velvyslankyně v Teheránu Jane Marriottová v souvislosti s íránskými zprávami o násilném umlčení opozice v Londýně a dalších městech minulý týden napsala íránskému ministerstvu zahraničí, že Londýn se bude s Íránem rád bavit o lidských právech. „Ráda bych připomněla, že Velká Británie zve pravidelně pozorovatele OSN a v uplynulých letech umožnila množství takových návštěv. Vyzývám íránskou vládu, aby prokázala stejnou zdvořilost zvláštnímu zpravodaji OSN.“

Írán v červenci oznámil, že nepovolí na své území vstup zpravodaji Ahmedu Shaheedovi, který měl zhodnotit stav dodržování lidských práv v zemi.

Reklama

Související články

V Londýně zemřela pátá oběť nepokojů

V londýnské nemocnici v noci na pátek zemřel 68letý muž zraněný při pondělních nepokojích v západní části města. Stal se tak pátou obětí srážek mladých...

Výběr článků

Načítám