Hlavní obsah

Ze Sýrie se na protest proti masakrům stahují velvyslanci

– Rijád/Kuvajt/Manáma
Novinky, rei

Saúdská Arábie, Kuvajt a Bahrajn stáhly své velvyslance ze Sýrie, kde pokračují armádní údery proti lidem nesouhlasícím s režimem prezidenta Bašára Asada. Země oficiálně své diplomaty stáhly na konzultace, saúdský král Abdulláh zároveň varoval před chaosem, který Sýrii hrozí, a vyzval k zastavení vraždící mašinérie.

Foto: Reuters

Obrněný tranportér v syrském městě Hamá

Článek

Saúdská Arábie stažení velvyslance oznámila v neděli, Kuvajt a Bahrajn v pondělí. „To, co se děje v Sýrii, je nepřijatelné. Existují jen dvě varianty její budoucnosti: buď si zvolí vlastní cestu rozumu, nebo bude vtažena do hlubin chaosu a ztrát. Saúdská Arábie žádá zastavení vraždící mašinérie a krveprolití. Sýrie by měla moudře uvažovat, než bude pozdě, a zavést reformy, které nebudou pouhými sliby,“ prohlásil král v televizi Al-Arabíja.

Kuvajt s oznámením o stažení svého velvyslance informoval také o svolání schůzky ministrů zahraničních věcí zemí Perského zálivu.

Sýrie čelí narůstajícímu tlaku sousedů, kteří žádají ukončení masakrů. Liga arabských států vydala v neděli prohlášení, podle něhož je „znepokojena“ situací v zemi a tlak na Damašek stupňuje i Turecko. Stanice BBC upozornila, že šéf turecké diplomacie Ahmet Davutoglu přiveze do Sýrie v úterý Asadovi „tvrdý“ vzkaz.

Syrský režim se kritice brání. Tvrdí, že bojuje s ozbrojenými teroristy a reformám se nevyhýbá. Prezident Asad formálně připustil pluralitu stran, moc však v rukou nadále třímá výlučně jeho strana Baas.

Podle humanitárních organizací si nepokoje v zemi, které začaly v březnu, vyžádaly smrt nejméně 1700 civilistů a více než 300 příslušníků bezpečnostních složek. Jen v posledním týdnu bylo zabito přes 300 lidí. V pondělí pokračovalo ostřelování města Dajr az-Zaur na východě země.

Vládní stránky napadli Anonymní

Internetové stránky syrského ministerstva obrany na oplátku v pondělí napadli hackeři hlásící se ke skupině Anonymous (Anonymní). Stránky doplnili snímky z razií a vzkazy syrskému lidu a armádě.

„Svět stojí s vámi proti brutálnímu režimu. Vězte, že čas a dějiny jsou na vaší straně. Tyrani se uchylují k násilí, protože jim nic jiného nezbývá, a čím jsou násilnější, tím zranitelnějšími se stávají,“ vzkázali mimo jiné hackeři obyvatelům Sýrie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám