Hlavní obsah

Mohl by tě stihnout smutný osud, vzkázal Asadovi Medvěděv

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek oznámil, že osobně varoval syrského vůdce Bašára Asada, že by ho mohl stihnout „smutný osud“, nepřijme-li ve své zemi reformy a nezahájí-li poklidný dialog s opozicí. USA následně oznámily, že odhadují počet obětí pokračujících vládních razií proti opozici na více než 2000.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

„K naší lítosti umírá v Sýrii velké množství lidí. Z toho máme obavy,“ citovaly ruské agentury Medvěděva. „Proto jsem mu jak osobně, tak dopisem zdůraznil, že je nezbytné ihned provést reformy, jednat s opozicí, nastolit znovu mír ve společnosti a vybudovat moderní stát. Jestliže to neudělá, čeká ho smutný osud a nakonec i my budeme muset rozhodnout, co s tím. Situaci sledujeme. Vyvíjí se a s tím se mění i náš přístup,“ dodal prezident.

Prezident Asad zatím připustil pouze pluralitu politických stran, v násilném potlačování protestů však pokračuje.

Nepokoje zmítají Sýrií od poloviny března a navzdory brutální odpovědi ze strany armády loajální režimu Bašára Asada neutichají. Podle čtvrtečního prohlášení americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové jim padlo za oběť více než 2000 lidí nesouhlasících s vládou. Humanitární a lidskoprávní organizace ale přiznávají i několik stovek mrtvých v táboře bezpečnostních sil.

Zabíjí lidi jako ovce

V současnosti pokračuje už skoro týden další útok ve městě Hamá, kde armáda opětovně nasadila tanky a profesionální odstřelovače. Západní agentury začínají úder srovnávat s masakrem, který zde před 29 lety rozpoutal Asadův otec Háfiz. Tehdy zemřelo 20 000 až 40 000 lidí.

"Vojáci zabíjí lidi jak ovce", řekl agentuře AP svědek. Jiný muž, jemuž se podařilo z města uprchnout, řekl BBC, že vojáci střílejí po všem, co na ulici spatří: „Viděl jsem na vlastní oči, jak mladého kluka, který na motorce vezl zeleninu, přejel tank. Vypadá to tam jako na bojišti, jako v pásmu Gazy nebo v nějakých vesnicích v Iráku, když útočila americká armáda.“

Rusko do nedávna proti Asadovi nevystupovalo. Obrat ale signalizuje středeční odsouzení násilí v Sýrii Radou bezpečnosti OSN, kde má Moskva právo veta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Syrské tanky opět zaútočily na Hamá

Syrské jednotky v pondělí podnikly další útok na město Hamá s cílem zlomit odpor demonstrantů. První útok, který podnikly v neděli brzo ráno, si vyžádal přes...

Výběr článků

Načítám